Klubbledningen ställs mot väggen

Missnöjet pyr bland Malmös fans

FOTBOLL

MALMÖ. Missnöjet pyr och i kväll ställer MFF-fansen klubbledningen mot väggen vid ett medlemsmöte.

Ett möte som kommer att handla om tålamod.

– I ärlighetens namn tror jag inte att MFF vinner SM-guld 2009 heller, säger klubbens vd Pelle Svensson.

Fansen är inte nöjda med hur Malmö FF har skötts. Nu manar klubbens vd Pelle Svensson om tålamod inför dagens möte.

Ryktena svallar vilt inför kvällens möte.

Det mest ihärdiga har handlat om att Patrik ”Bjärred” Andersson kommer att ingå i klubbens organisation nästa år och på sikt ska ta över Hasse Borgs jobb som sportchef.

Något Pelle Svensson bestämt dementerar.

– Det finns inga planer på att Patrik ska jobba hos oss nästa säsong. Självklart, med den enorma kunskap han har och det MFF-hjärta han har, så är det vår förhoppning att Patrik på sikt ska kunna ingå i organisationen, men i dagsläget finns inget som talar för att det blir av till nästa säsong, säger Svensson.

Sedan Svensson tillträdde som vd – efter att i näringslivet jobbat för bland annat Connex och SAS – har han gjort en genomlysning av Malmö FF, med den som grund ska klubben nu utvecklas.

– MFF kommer att förändras, men vi kommer att förändras steg för steg. Vi måste jobba med att bli öppnare. Vi måste bli mer tillgängliga, inte minst vad det gäller relationen med media och med våra supportrar. Vi måste bli duktigare på att faktiskt kommersialisera saker och ting. Det låter tråkigt och hemskt men sådan är fotbollen i dag.

”Inte värre än andra”

I åratal har Malmö FF pratat om den speciella atmosfär som finns kring klubben och den tunga press spelare och ledare jobbar under. För Pelle Svensson är det skitsnack.

– Vad är det som är så speciellt med Malmö FF? Alla bolag och alla föreningar jag har varit i mitt liv har sagt samma sak. Alla säger att det är sånt jävla tryck på alla i Malmö FF och ja, det är det. Men det är inte värre än på andra håll.

Då är det en myt som kommer från insidan av Malmö FF?

– Det tror jag också. Mycket har man själv byggt upp. Det är en del i mitt jobb att bearbeta den uppfattningen, säger Pelle Svensson.

Borg sitter säkert

Sportchefen Hasse Borg sitter, enligt klubbens vd, tryggt inför nästa säsong och om inget extremt oväntat händer vid årsmötet i februari så kommer även Bengt Madsen att sitta kvar som ordförande.

Ekonomiskt kommer MFF att visa upp ett litet plus trots det sportsliga misslyckandet. Det viktigaste inför framtiden är enligt Pelle Svensson att ge lagbygget tid.

– Ingen skulle bli gladare än jag om vi vann 2009, men jag tror laget behöver lite mer tid innan vi på sant MFF-manér kan utropa oss som guldkandidater igen, säger Pelle Svensson.

FAKTA

Så ska MFF utvecklas

? SPELARREKRYTERING

”Det vi gjort har varit ok, men vi går in i ett nytt skede. Vi måste vara mycket, mycket mer försiktiga med hur vi rekryterar och vem vi rekryterar. Det måste vara rätt spelmässigt, det måste vara rätt karaktär. Vi måste bli blir mer strukturerade och lite mer långsiktiga i det vi gör. Vi måste bygga ut vårt nät, så väl i Malmö som i Europa och världen.”

? NYA INTÄKTSKÄLLOR

”Vi måste bli duktigare på att faktiskt kommersialisera saker och ting. Det låter tråkigt och hemskt men sådan är fotbollen i dag. Exempelvis kan vi sälja biljetter och prylar via hemsidan och vara bättre med info där så att den kan generera intäkter från besökare och samtidigt ge våra sponsorer marknadsföring.”

? KLUBBKULTUR

”Vi ska ta vara på den vinnarkultur vi har i föreningen, med före detta spelare som har mycket fotbollskunskap. Men vi måste också vara lite ödmjukare än vi kanske varit tidigare. VI ska ha en kaxig ödmjukhet, gärna med glimten i ögat”

? SPELIDÉ

”Med Roland Nilsson sattes det här arbetet igång. Vi ska ha en tydlig framtidsplan att jobba efter med allt som gäller det sportsliga. Spelsätt, rekryteringar, talangutveckling, när ska en ung spelare lånas ut eller behållas i truppen. Det är mitt jobb att ständigt ställa frågorna så den planen följs.”