Aftonbladet
Dagens namn: Lukas
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Skattesmällen: 11 miljoner kr

MFF i skattehärva för Madsens tomtaffär och sign on-bonusar

Bengt Madsen förmedlade tomtmark till ett köpcentrum. För det fick MFF miljoner – men skattade inte för de pengarna. Nu kräver skatteverket klubben på flera miljoner i skatt. Bengt Madsen förmedlade tomtmark till ett köpcentrum. För det fick MFF miljoner – men skattade inte för de pengarna. Nu kräver skatteverket klubben på flera miljoner i skatt. Foto: Bildbyrån

Malmö FF, spelarna Anders Andersson och Jimmy Dixon har drabbats av en rejäl skattesmäll.

Sammanlagt måste de inblandade betala 11,6 miljoner kronor i extra skatter.

Mest anmärkningsvärt i skattehärvan: via kontakter har ordföranden Bengt Madsen hjälpt ICA med tomtmark till en stormarknad. Betalningen på fem miljoner kronor för förmedlingen har sedan gått till Malmö FF.

Skatteverkets stora granskning av många elitidrottsklubbar som inleddes för ett par år sedan fortsätter att ge resultat.

– Vi har framför allt tittat på så kallade sign on-bonusar betalade med artistskatt. Många gånger handlar det om stora belopp som klubbarna kan betala till spelare som man värvar med fördelaktig beskattning. Men då måste klubbarna sköta det på ett 100-procentigt korrekt sätt, säger Rolf Nilsson, samordningsansvarig på Skatteverket till Sportbladet.

”En ren tillfällighet”

Och det anser myndigheten inte att Malmö FF gjort vid värvningarna av Anders Andersson i juni 2005 och Jimmy Dixon i december 2006.

Därför ska Andersson betala tre miljoner kronor och Dixon 1,1 miljoner kronor extra i skatt. MFF behöver betala ytterligare drygt fyra miljoner kronor i arbetsgivaravgifter för sign on-bonusarna till spelarna.

Men vid revisionen av Malmö FF:s räkenskaper upptäckte Skatteverket ytterligare en märklighet.

– Det var av en ren tillfällighet som vi hittade ett brev från ICA:s vd som förklarade en transaktion i klubbens redovisning som vi inte riktigt förstod från början, säger Rolf Nilsson.

Under flera år har ICA sponsrat MFF med en miljon kronor årligen och för detta bland annat fått reklam på matchdräkterna.

Inget protokoll

I slutet av 2005 fick dock MFF plötsligt dessutom en engångsersättning på 5,5 miljoner kronor från ICA. Klubben har redovisat pengarna som en sponsorintäkt.

– Trots att summan är väldigt stor finns det inte upptaget i något protokoll från Malmö FF varför ICA plötsligt sponsrar klubben med fem miljoner kronor. Det finns inga övriga handlingar som beskriver vad ICA fått för pengarna. Det tycker vi är underligt när det rör sig om en så stor summa, säger Rolf Nilsson.

Men brevet från ICA-vd:n till Bengt Madsen gav förklaringen.

Betalningen var en ersättning för att Madsen hjälpt till att förmedla tomtmark så att ett nytt köpcenter kunde etableras på Toftanäs i Malmö.

Begär 3,5 miljoner

En betalning som Skatteverket starkt invänder mot att Malmö FF ska ta emot och genom att MFF är en ideell förening komma skattemässigt lindrigt undan med.

Myndigheten menar att förmedling av tomtmark inte ingår i den ideella föreningen Malmö FF:s naturliga verksamhet och begär att klubben ska betala 3,5 miljoner kronor i skatt på pengarna från ICA.Michael Wagner
Michael Wagner

När det gäller såväl sign on-bonusarna till spelarna som betalningen från ICA överstiger skattebeloppen de gränser där Skatteverket måste informera åklagare om vad som kommit fram.

Det innebär att de inblandade spelarna och ansvariga inom Malmö FF riskerar åtal för skattebrott.SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Brennings blogg

Patrik Brenning

SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet