HIF har skaffat ett mentalt övertag

”Guldtipset är HIF -trots att man är det jagande laget”

Foto: BILDBYRÅN
FOTBOLL

MALMÖ. Dagens guldtips är HIF.

Kom igen om nio dagar och det kan vara MFF igen.

Jag som du har inte en susning längre. Vi kan bara hålla upp fingret i luften och känna efter vilket håll vinden blåser på just för dagen.

Magkänslan fram till Sundins Boråsshow och Mendes drömmål sa MFF. Nu kurrar magen om HIF i ett mentalt överläge trots att man är det för dagen jagande laget.

Malmös första förlust hemma på Swedbank stadion kom extremt olägligt. Nästa match är inte förrän den svåra bortamatchen mot Häcken onsdagen 27 oktober. Tre dagar efter HIF:s hemmamatch mot Åtvidaberg.

Alla förlorare vill få chansen att revanschera sig så snabbt som möjligt eftersom varje dag man väntar riskerar att föda negativa tankar. Speciellt för MFF som har en historia med att starta svagt efter längre uppehåll.

Lyssnade på Guillermo Molins efter matchen som länge pratade om hur säker han var på att hans Malmö ska ta hem guldet. Han pratade så länge att det till slut nästan kändes som att han mest var ute efter att övertyga sig själv om att tro på det.

Pekalski viktigare än många tror

Mer avslöjande var att han sa att förlusten nog blir en väckarklocka och att MFF-spelarna trott för mycket om marginalen ner till HIF och därför inte presterade en fullgod arbetsinsats mot Kalmar.

Möjligt att det varit så men det är möjligen också en överreaktion på den svidande förlusten. MFF inledde starkt mot Kalmar men fick inte fram bollen till Agon Mehmeti och Daniel Larsson i tillräckligt farliga lägen.

Malmö fastnade i Kalmars defensivfälla och skickade långt i stället för att försöka få till sitt vinnande snabba direktspel. Kanske är laget mer beroende av Ivo Pekalski än man kunde tro. Ersättaren Rick Kruys som oväntat fick chansen efter att länge inte ens suttit på avbytarbänken tillförde inte mycket och ensam kunde inte hårdjobbande Wilton Figueiredo dyrka upp Kalmars mur.

Malmö blev ineffektivt med individuellt dribblande som mer förstörde än öppnade möjligheter.

– Alfelt! Har du skrivit att vi skulle vara en lätt match? skrek Henrik Rydström genom Kalmars omklädningsrum när jag steg in för att snacka med matchvinnaren Mendes.

Jovisst, skrev jag det. Men jag gjorde det i ett resonemang om hur de flesta resonerade inför gårdagskvällens matcher. Att HIF hade en svår bortamatch och MFF en lätt hemmamatch. Räck upp högra handen och håll den vänstra på hjärtat den som på allvar inte trodde att allsvenskan skulle avgöras i praktiken i?går!

Jag skulle aldrig kalla Kalmar för en lätt match för någon motståndare i allsvenskan.

KFF jagar ny topplacering

Man brukar säga att det inte finns lätta motståndare och det finns det inte heller om man håller sig till enstaka matcher. Inte ens Åtvidaberg eller Brommapojkarna är lätta eftersom de alltid kan ha en tillräckligt bra dag för att överraska mot de allra bästa även om de förlorar det mesta i det långa loppet.

Verkligt intressant blir om Conny Karlsson väljer att starta med samma offensiva uppställning mot Åtvidaberg som han tvingades till mot Elfsborg. Gashi bör ta tillbaka sin plats i mitten av mittfältet men att inte ha både Erik Sundin och Alexander Gerndt på planen känns som att kasta bort värdefull anfallskapacitet.

Kalmars tränare Nanne Bergstrand var mycket nöjd med segern eftersom den ger hopp om att hans lag för sjunde året i rad placerar sig bland de fem i topp i allsvenskan.

– För en klubb som Kalmar är det en större bedrift än att vinna allsvenskan, tyckte Nanne.

För MFF gäller andra förutsättningar. Guld vinner man, silver får man. Femteplatser finns inte.

ARTIKELN HANDLAR OM