Guld – då blir det planinvasion i Malmö

Trots extra säkerhets- personal – MFF kan inte stoppa fansen

FOTBOLL

MALMÖ. Trots 230 personer i säkerhetsorganisationen till en kostnad på över 100 000 kronor – så kommer det bli som vanligt.

En planinvasion.

– Blir det guld så kommer det ske, säger säkerhetschefen Nisse Lovén.

Så här såg det ut i fjol när AIK vann SM-guld.

Dramat kring vilket lag som vinner SM-guld i eftermiddag är glödhett.

Firandet när slutsignalen går lär inte bli lugnare – speciellt inte i Malmö där förväntningarna är skyhöga.

Nytt publikrekord

I eftermiddag sätts sannolikt ett nytt publikrekord, kring 24 000 åskådare, på Swedbank stadion. Ett par tusen av dem kommer välla in på planen om Malmö FF blir svenska mästare.

– Det enda vi kan göra är att informera och sedan försöka genomföra en värdig prisutdelning, säger Nisse Lovén.

Hur genomförs den?

– Vi jobbar med levande murar i flera led, precis som 2004, direkt när slutsignalen går. En minut senare så ska en fri yta vara helt avskärmad där vi kan hålla en ordnad prisceremoni.

MFF har 220–230 personer engagerade i säkerhetsarbetet, varvar 50 inhyrda säkerhetsvakter. Kostnaden hamnar på över 100 000 kronor.

Är det realistiskt att tro att det inte blir en planinvasion?

– Nej, för det kommer ske. Våra arenor är så öppna att det är svårt att förhindra. Vi har fått signaler från våra kontakter hos fansen och via olika forum att det blir så, säger Lovén.

– En planinvasion kan genomföras på ett städat sätt, som en hyllning. Via supporterklubbarna har vi varnat för följderna om det blir omfattande skadegörelse.

Vad gör ni då?

– MFF kommer kräva de som klipper sönder målnät, gräver i gräsmattan eller tar med sig annan utrustning på skadestånd. Det har vi rätt till och vi är beredda att driva kraven i domstol. Bara målnäten kostar 50 000 kronor, säger Nisse Lovén.

ARTIKELN HANDLAR OM