Mästarklubben bäst – även på läktaren

FOTBOLL

Malmö FF är inte bara bäst på planen. Mästarklubben tar även hem titeln som Sveriges bästa på läktaren när Sportbladets Patrik Sjögren stänger allsvenskan för i år med att ranka lagens fans.

1. MALMÖ FF

BETYG:

Det är inte bara himlen som är blå i Malmö, det är även publikhavet på Swedbank Stadion. De hemma­starka fansen har varit flest, bäst och vackrast i år. Den tolfte spelaren har gjort Swedbank Stadion till allsvenskans jobbigaste bortaplan. Grattis MFF, ni är svenska mästare även på läktaren.

2. AIK

BETYG:

Bäst på bortaplan och bäst på tifon. Men hemmastödet har minskat, skandalerna ökat och tifo-arrangemangen håller inte samma höga klass som för några år sedan. AIK är ändå odiskutabel tvåa på listan.

3. IFK Göteborg

BETYG:

Högst bortasnitt i allsvenskan för klassiska IFK men trycket är inte detsamma hemma på Gamla, Nya, Nygamla Ullevi och Poseidon skiner inte alls som under fjolårets säsong. Trots det fortsatt hög nivå.

4. Djurgården

BETYG:

Bara sjua i publikligan efter lag som Örebro och Elfsborg. Ett underbetyg för Djurgården som är beroende av sportsliga framgångar för att supportrarna ska finnas där. Men traditionen bland kärnan är ändå fortsatt stark.

5. Örebro

BETYG:

Högt publiksnitt och trogna supportrar. Dock för få inbitna, skrikande och fanatiska fans för att kunna utmana de traditionsstarka storlagen. Men en succésäsong för kubanerna på läktaren precis som för laget på planen.

6. Elfsborg

BETYG:

Ett fantastisk lag och en ny hemmaarena men den riktiga hysterin har aldrig egentligen infunnit sig i Borås. Det är mycket kaffe och korv och för lite skönsång. Borde kunna betydligt bättre.

7. Helsingborg

BETYG:

Utmanar Malmö FF på planen men på läktaren är skånerivalen MFF fullständigt överlägsen. Helsingborg känns fortsatt gubbigt på Olympia. Inte alls titelmässiga och guldaspiranterna på planen förtjänar betydligt bättre.

8. Gais

BETYG:

Traditionellt starka men har aldrig nått några högre nivåer. En okej säsong av makrillarna men utan att imponera. Storstadslag ska kunna nå betydligt högre nivåer på arrangemang och stämning.

9. Mjällby

BETYG:

En pigg nykomling på planen som även utmanat många etablerade lag på läktaren. Men har inte lyckats samla några större trupper, vilket kanske också är förståeligt.

10. Kalmar

BETYG:

Har fått med sig en kärna som hängt kvar sedan guldsäsongen. Men Fredriksskans är, och dör, som en arena för äldre kaffedrickande fotbollspensionärer. Kanske kan få ett lyft med den nya arenan.

11. Gefle

BETYG:

Spelarna tog samtliga tillresta fans i hand efter bragden borta mot Göteborg som räddade en kvalplats. Det säger en del om hur många Gefle-fans som var på plats men också att det finns en passion.

12. Halmstad

BETYG:

Traditionens makt borde vara större och klassiska Halmstad ska kunna få till en bättre stämning hemma på Örjans Vall. Tyvärr är så inte fallet men fansen kommer ändå undan med en tvåa i betyg. Det ska de vara glada för.

13. Åtvidaberg

BETYG:

Ingen chock att lilla Åtvid inte kan utmana de allsvenska jättarna. Publiksnittet på nästan 4 000 hemma får ses som godkänt men läktarkulturen är kvar på 70-talet. Av med gubbkepsen och häll ut kaffet!

14. Trelleborg

BETYG:

Fantastiska resultat på planen men Sveriges sydligaste stad bryr sig inte. Tråkstämpeln lever kvar, numera mycket på grund av publiken. Snittet på under 3?000 är pinsamt för ett lag på allsvenskans övre halva.

15. Häcken

BETYG:

Näst sämst publiksnitt i allsvenskan trots hemmaplan i Sveriges näst största stad. Häcken har fått pris för sin kommunikation och marknadsföring men resultatet i stämning är obefintligt. Kraftigt underbetyg.

16. Brommapojkarna

BETYG:

Fotbollsmammor, fotbollsmammor och åter fotbollsmammor. Har en enorm verksamhet men bara 34 000 har sett BP på hemmaplan i år. Saknar läktarkultur fullständigt.

ARTIKELN HANDLAR OM