Guldhjältarna hyllades av 20 000 på torget

Wilton: ”Fantastiskt”

Foto: BILDBYRÅN
FOTBOLL

MALMÖ. Wilton Figueiredo dansade runt och svängde med den mössan av rysk björnskinnsmodell och 20 000 MFF-fans på Stortorget jublade.

– Fantastiskt. Underbart. Enormt stort. Det här är en mycket speciell dag. Jag kommer aldrig att glömma den, säger Wilton lyckligt.

Malmö är en lycklig stad igen. Guldet är tillbaka där det hör hemma.

– När vi pratar om den här dagen om några år kommer vi hävda att det var 100 000 här, säger Håkan Jeppsson som kan ståta med ett SM-guld redan under sitt första år som ordförande.

Festen var sådär lite lagom amatörmässig som det väl ska vara när fotbollslag ska hyllas, allt handlar ju ändå bara om att de ska visa upp sig för sina fans och möta folkets kärlek.

Timbuktu drog två låtar och fick in Himmelsblått i Alla vill till himmelen men ingen vill dö. Kommunstyrelsens ordförande Ilmar Reepalu hyllade och MFF-ordföranden Håkan Jeppsson eldade på med ett brandtal om fortsatta framgångar.

Sudic sjöng

Men det var hjältarna alla väntade på skulle komma i en dubbeldäckare vars kortegeväg startade vid Swedbank stadion. En efter en kallades spelare och ledare fram för att lyfta Lennart Johanssons pokal och ta emot hyllningarna.

Jasmin Sudic sjöng hyllningslåten ”Sudda, sudda bort” till sig själv från scenen. ”Jag käkar barn och dricker fotogen”. Elanga drog igång MFF-hymnen i en helt annan tonart än Fernando Concha Viaux framfört den i tidigare.

Wilton Figueiredo dansade till publikens stora jubel allt annat än samba men kanske var det sista framträdandet inför de ljusblå fansen. Wilton har stark hemlängtan till Brasilien.

– Att vara här är som att vara med i en enda stor familj. Klubben, staden, alla är fantastiska. Det är starka känslor i mitt liv just nu, säger Wilton och drar av sig björnmössan.

– En supporter kastade den till mig.

Festen fortsätter

Efter festen i de iskalla vindarna på torget drog MFF-bussen iväg och spelarna laddade för nya festligheter medan ledningen redan börjat att fundera på fortsättningen.

– Jag tror att det finns några saker som talar emot oss. Titlar är alltid titlar även i lagidrotter, de har presterat, de har visat mental styrka. Sånt imponerar, säger Håkan Jeppsson och fortsätter:

– Det som talar för oss är att det är mycket runt klubben och arenan som är attraktivt. De har kompisar från ungdomslandslagstiden som inte spelar. Alla lyckas ju inte. Det finns arbetslösa fotbollsspelare i dag som tappar bort sin karriär. Jag upplever att många av våra funderar flera gånger innan de ger sig iväg, men det beror på hur stora dollarbuntar det handlar om. I slutändan är det vad som alltid avgör, konstaterar Håkan Jeppsson.

Men sånt vill Malmö inte höra om nu. Festen fortsätter länge än.

ARTIKELN HANDLAR OM