”Underhållningen är viktigare än att vinna”

Hjälpte Malmö till guldet – nu sågar Clotet Ruiz svensk fotboll

Foto: SCANPIX
Josep Clotet-Ruiz hjälpte Malmö FF till SM-guld. Nu sågar han svensk fotboll.
FOTBOLL

Han har gjort succé och vunnit SM-guld under sitt första år i Sverige.

Men Malmö FF:s spanske tränare Josep Clotet Ruiz, 33, har också på kort tid upptäckt bristerna i svensk fotboll.

– Det är som om ni har en Ferrari och kör i 50 kilometer i timmen, säger han.

Katalanen från Barcelona har följts på mycket nära håll under en tid av fotbollsmagasinet Offside, som nära porträtterar Roland Nilssons assisterande tränare.

”Pep” Clotet Ruiz ger flera raka svar på vad den svenska, brittiskinspirerade, fotbollen gjort för intryck på honom.

– Här spelar lagen som i England för några år sedan. Förlora bollen så långt från ditt eget mål som möjligt, sparka och spring, var stark bla bla bla.

– Sverige kan inte spela som ett litet land. Sverige är Sverige, ni har ett starkt landslag och har alltid haft. Ni borde ha ett klubblag i Champions Leagues gruppspel varje år. Det där förstår jag inte. Det är som ni har en Ferrari och kör femtio kilometer i timmer, säger Clotet Ruiz till Offside.

Han konkretiserar sin kritik med hur vissa svenska lag spelar:

– De (försvararna) slår den långa bollen eftersom de inte vet vad de ska göra med den. De säger: ”Vi tar inga risker.” Jag tycker att de tar den värsta risken man kan ta i fotboll – de ger bollen till det andra laget.

Kritisk till kopiering

Clotet Ruiz passar även på att ge förre U21-förbundskaptenen Jörgen Lennartsson och Svenska Fotbollförbundet en släng av kritiken.

Lennartsson hade sett en av Josep Clotet Ruiz övningar vid en MFF-träning och kopierade när han själv drillade U21-landslaget.

– Han (Lennartsson) kan inte göra en sak bara för att vi gör det. Jag skapade den här övningen för att laget behövde lära sig hur de ska cirkulera runt med bollen utan att tappa den. Det är inte en bibel – det är en aktivitet för ett visst syfte.

”Fattar inte”

Och MFF:s guldtränare har svårt att förstå varför Svenska fotbollförbundet utbildar så få tränare så att dessa erhåller alla högsta kompetens.

– Jag fattar inte – varför vill man bara ha tolv utbildade tränare i Sverige? Bara i Katalonien examineras 150 tränare från den högsta nivån varje år. De hamnar i Barças ungdomsakademi, i Espanyol, i mindre klubbar. Överallt tränas unga killar av högt utbildade tränare. Ju fler du har i landet, desto bättre fotboll. Och du får fram fler duktiga spelare, säger Josep Clotet Ruiz.

FAKTA

1 Är det för mycket risk­minimering och långbollar i svensk fotboll? 2 Är det viktigare att spela underhållande än att vinna?

Sixten Boström, Örebro

1 Personligen håller jag delvis med honom i hans synsätt hur fotboll ska spelas. Vi vårdar bollen på ett annat sätt i Örebro.

2 Jag vet inte hur mycket han har varit ansvarig huvudtränare. Fotboll ska vara underhållande i kombination med att man presterar resultat.

Jonas Olsson, Göteborg

1 Det beror på kvalitén på långbollen och syftet med den. Jag gillar inte att prata i termer av risk utan vill i stället prata om chans att vinna något. Men för egen del tycker jag inte att fotboll får bli ett possesion-spel.

2 Vi är i underhållningsbranschen så det har han rätt i. Men om man spelar underhållande i ett antal matcher utan att vinna så har publiken inte tålamod med det.

Alf Westerberg, Trelleborg

1 I ett spanskt perspektiv spelar vi ganska långt, men om man går tillbaka till 80- och 90-talet så har det hänt mycket i allsvenskan. Då var det väldigt långt.

2 Det där kan man vända och vrida på, vad som är viktigast går alltid att diskutera. Men jag lutar över åt resultaten.

Sammanställning: Oskar Månsson

ARTIKELN HANDLAR OM