Han kan ta över MFF

Jonas Thern: jag stänger inga dörrar

FOTBOLL

Malmös guldtränare Roland Nilsson jagas intensivt av Skandinaviens bästa klubb FC Köpenhamn.

En möjlig ersättare till jobbet som tränare är Jonas Thern, 44.

– Är man MFF-supporter sedan barnsben och har spelat där själv i fem år, är det självklart ett av lagen man kan tänka sig om man ska vara tränare på elitnivå, säger han.

För tillfället ägnar sig Jonas Thern åt sin fotbollsakademi Calcio AB. Det är ett jobb som tar mycket tid för fotbollsprofilen, men det är det värt för utvecklingen av svensk fotboll.

– Vi har mycket idéer om hur man skulle kunna förändra svensk ungdomsfotboll. En spelare som kommer underifrån och får självförtroende kan på ett par månader bli 20-30 procent bättre, det behöver vi inte ens diskutera, säger Jonas Thern till Sydsvenskan.

44-åringen har ansvarat för Halmstads BK under två säsonger i allsvenskan. Men hans största bedrift hittills kom förra säsongen när han tog upp IFK Värnamo i superettan.

Efter succén hoppade han av tränarjobbet, då arbetet med akademin tog för mycket tid.

– Det blev svårt att kombinera. Det blev fem sex timmar varje dag på planen, ett dubbeljobb med fotbollen som var tärande, säger han till Sydsvenskan.

Samstämmiga filosofier

När Jonas Thern tog upp Värnamo till superettan gjorde han det med en väldigt ung trupp.

Helt i linje med den filosofi som han förespråkar.

– När de går ut skolan kanske de kommer till klubbar och lag där man inte får ta risker, inte får passa bollen till varandra på egen planhalva. Då dödar man framtiden som den moderna fotbollen har upptäckt utanför Sveriges gränser, säger han till Sydsvenskan.

Även Malmö FF tar väl hand om sina talanger och Jonas Thern öppnar för möjligheten att ta över efter Roland Nilsson, även om klubben inte hört av sig till honom ännu.

– Jag känner mycket folk i Malmö. Tiden där är min bästa som fotbollsspelare – med tanke på den sammanhållningen och framgångarna vi hade. Jag stänger inga dörrar. Men det är inget jag har funderat över. Rent hypotetiskt: skulle jag få en förfrågan finns det många hinder, men jag måste först få något konkret att fundera på, säger Jonas Thern till Sydsvenskan.

Ingen licens

Om en förfrågan skulle komma från Malmö, anser tränaren att det blir en annan situation än den han hade i IFK Värnamo.

– På elitnivå har man inte plats för något annat, då är man professionell och det är en annan sits, säger han till Sydsvenskan.

Det finns fortfarande några hinder för Jonas Therns del. Först och främst ska Malmö släppa Roland Nilsson till Köpenhamn, sedan måste klubben höra av sig till Jonas Thern med en förfrågan.

Först då kan 44-åringen ta ett beslut om chansen att träna favoritlaget går före drivandet av ungdomsakademin.

Men det finns ytterligare ett hinder – tränarlicensen.

Jonas Thern saknar den utbildning som förbundet kräver av sina ledare på elitnivå.

Det går förstås att lösa genom en annan rollfördelning utåt sätt, men att det ändå är Jonas Thern som styr och ställer internt.

Fotbollsprofilen riktar dock kritik mot förbundets regler.

– Jag är absolut inte motståndare till utbildning, men vem definierar vad utbildning är? Jag har levt femton år med fotbollen, där jag varje dag mötte en proffstränare som var oerhört duktig: Roy Hodgson, Marcello Lippi och Claudio Ranieri. Är man totalt korkad i huvudet har man inte lyssnat, men lite har man lyssnat och då finns det något i bagaget, säger han till Sydsvenskan.

Jonas Thern har samlat på sig en mängd rutin från sina år som fotbollsspelare i Benfica, Napoli, Roma och Glasgow Rangers.

Om fortsättningen på karriären blir som Roland Nilssons ersättare i Malmö återstår att se.