Reinfeldt: Alla måste reagera nu

Statsministern till Sportbladet: ”Vi ska diskutera huruvida regeringen kan bidra”

1 av 17 | Foto: Erik Aunér/Läsarbild
FOTBOLL

Våldet på arenorna skakar fotbollen.

Statsminister Fredrik Reinfeldt ser allvarligt på utvecklingen – där två matcher har ställts in på fyra veckor.

– Vi får återigen då ta diskussionen om hur vi ska kunna dämpa det här, säger han till Sportbladet.

Foto: Foto: PONTUS FERNEMAN
bekymrad Sportbladet träffade i går statsminister Fredrik Reinfeldt som gav sin syn på den senaste tidens eskalerande fotbollsvåld.

Gårdagens match mellan Malmö och Helsingborg ställdes in efter skandalen; först kastades ett knallskott in bredvid Helsingborgs målvakt Pär Hansson – sedan tog sig en huligan in på planen och attackerade honom.

Statsminister Fredrik Reinfeldt ser allvarligt på den senaste tidens våldsamma utvecklingen inom fotbollen.

– Man borde vara mer inriktad på att älska sitt lag och hata mindre i svensk fotboll. Vi har tyvärr sett alldeles för många exempel på det senare på senaste år. Det väcker naturligtvis återigen frågor om säkerheten på våra arenor, säger Fredrik Reinfeldt när Sportbladet träffar honom under lanseringen av en ny bok om statsministern.

’Stängas av’

Bara för fyra veckor sedan fick även matchen mellan Syrianska och AIK brytas sedan ett knallskott kastats på den assisterande domaren.

– Jag tycker att det har upprepats allt för många gånger att åskådare har kunnat tagit sig in och antigen antastat domaren eller enskilda spelare. Och det är ingen som vill ha det så, därför att fotboll är fantastiskt och ska upplevas med en bra och närvarande publik. Men fotbollen ska hållas borta från handgripligheter och vi får återigen då ta diskussionen om hur vi ska kunna dämpa det här, säger Fredrik Reinfeldt.

Vad ser du att ni från regeringens sida kan göra för att stoppa fotbollsvåldet?

– Vi kan börja med att se om vi kan få ifatt de personer som gör det, så att de på olika sätt kan stängas av. De kanske också har gjort sig skyldiga till brott som kan prövas. Fotbollslagen har naturligtvis ett stort ansvar, supporterklubbarna har ett ansvar och huruvida regeringen kan bidra med något, det får i så fall vi diskutera vad det kan vara.

Överlevnaden hotas

Fredrik Reinfeldt anser även att om våldet kring och under matcherna fortsätter att eskalera kan det på sikt hota fotbollens överlevnad.

– Det viktiga nu tror jag är att hela samhällsreaktionen blir, ”så här vill vi inte ha det.” För till slut kommer det här ta bort känslan av att man tryggt kan gå och se fotboll och det kommer att börja skrämma bort publiken, den publik som är med och finansierar fotbollen så den överlever, säger statsministern.

ARTIKELN HANDLAR OM