Utredaren: ”Jag har två år på mig”

Politikerna vägrar agera på en gång mot huliganproblemen: ”Är det dummaste som finns”

1 av 17 | Foto: Erik Aunér/Läsarbild
FOTBOLL

Nej.

Politikerna vägrar agera kvickt för att försöka lösa problemen.

Ministrarna hänvisar frågorna till en samordnare som ska ta uppåt två år på sig.

– Det dummaste som finns är att agera i affekt. Det leder nästan alltid till dåliga beslut, säger Per Unckel.

Foto: tommy mardell
Per Unckel.

Justitieministern Beatrice Ask (M) vill inte uttala sig. Kultur- och idrottsministern Lena Adelsohn Liljeroth (M) säger till Sportbladet att fotboll inte får bli en arena för bråkstakar, men ger inga konstruktivare lösningar än att ”det kräver engagemang från alla inblandade parter”.

Nu skriker SvFF efter snabba beslut. Som svar hänvisas de till ett tre veckor gammalt debattinlägg där ministrarna skrev att de inte vill föregripa ett projekt som kan pågå nästan två år till.

Manar till lugn

Per Unckel håller i det. Han manar också till lugn.

Fotbollförbundet kräver att ni agerar nu. Gör ni det?

– Ja. Det enklaste som finns är att som Thomas Bodström ropa, ropa, ropa. Det gäller att ropa på rätt sak. Jag syftar till en långsiktig uppgörelse mellan fotbollen och staten, säger samordnaren Unckel.

Ny lagstiftning

Regeringen har bland annat kriminaliserat att tända pyroteknik på läktaren och att beträda eller kasta in föremål på planen. Är det nog hittills?

– Svårt att säga. Nu måste polisen inskrida mot brottslighet som begås på läktaren, som att använda pyroteknik. Jag vet inte vad som har hänt, men i Stockholm har polisen avstått från att inskrida mot brottet när det begås. Där är första steget vi måste ta. Därefter får vi värdera om lagstiftningen räcker eller inte.

Hittills har vi bara sett smågrejer från politikerna. När ändras reglerna så att alla märker skillnad?

– Jag har två år på mig. Jag kommer inte vänta ut den yttersta tidslimiten för att föreslå åtgärder. Jag kommer tillbaka när jag är färdig, det kommer ske före två år har gått.

FAKTA

Unckel svarar på frågorna som alla vill ha svar på

1. Får vi ha kvar ståplats?

I civiliserade former har ståplatskulturen en plats på fotbollsläktaren, men den får inte urarta till brottsplats. Polisen ska ha sportsligt möjligt att stoppa exempelvis pyroteknik. Det kanske kan ske genom att man inte släpper in fullt så många på läktaren som i dag.

2. Kommer biljettkassorna få ha foton på portade personer, så att de inte kan komma in till matcherna?

– Om datainspektionen inte kommer fram till en god lösning ska jag omedelbart föreslå för regeringen att ändra sekretesslagen. När det gäller maskeringsförbud på läktaren har flera organisationer framfört förslag om att det ska gälla som på demonstrationer. Jag har sympatier för det.

3. Räcker det att porta enstaka personer – är inte varje övertramp en följd av en stor massas mentalitet?

– Tokskallar kommer vi inte åt, tyvärr. Ingen lagstiftning i världen kan rädda oss att någon rusar in på planen. Men vi kan rädda oss mot de som begår mer eller mindre kollektiva brott på läktaren.

4. Vill ni ha det som i England, där det inte finns ståplats?

– Jag åker dit i början av hösten och tittar. Det hävdas ofta att de har löst alla problem, andra hävdar motsatsen. Jag vill lära mig själv först.

5. Vill ni ha det som i Tyskland, där det finns ståplats och öl på arenorna, men ont om bråk?

– Nej. Alkohol hör inte hemma på arenorna. Oavsett vad de gör i andra länder.

ARTIKELN HANDLAR OM