Fansen: Så ska vi få bort skiten

Supportrarna har fått nog – tar fram egen handlingsplan för att rädda allsvenskan

Klicka på bilden för större version.
FOTBOLL

Svenska Fotbollssupporterunionen, SFSU, har fått nog och tar krafttag för att skapa säkra fotbollsmatcher för alla.

En handlingsplan med arbetsnamnet ”Supportermanualen” presenteras snart.

– Ett unikt arbete, säger ordföranden Victor Capel.

Han fortsätter:

– Ingen har tidigare tagit det här helhetsgreppet för att försöka få till lösningar alla är nöjda med.

SFSU är en fristående paraplyorganisation för svenska supporterföreningar inom fotbollen med 28 medlemsföreningar över hela landet och cirka 11 000 medlemmar. De är kritiska till många förslag på lösningar som lyfts fram i efterdyningarna till årets allvarliga supporterskandaler.

”Måste vara proaktiva”

– Alla utredningar som gjorts har gjorts ur ett polisiärt och reaktivt perspektiv. Vi måste vara proaktiva om vi vill få någon lösning på de problem svensk fotboll brottas med och vi måste se till att de som står för en positiv och levande läktarkultur inte drabbas av de åtgärder som tas. Om vi kväver den positiva läktarkulturen för att komma till rätta med de problem som finns har vi inte vunnit någonting, säger Victor Capel.

”Bästa arbete som gjorts”

I ett pressmeddelande som skickas ut till media i dag berättas om ett arbete som ska resultera i en handlingsplan med arbetsnamnet ”Supportermanualen”.

– Vår ambition är att om sex månader kunna presentera det bredaste, djupaste och bästa arbete som gjorts i frågan. Det här är alldeles för viktigt för oss för att vi ska kunna ha någon lägre ambitionsnivå, säger Victor Capel.

Och tillägger:

– Vi måste nå en punkt där alla känner att dom kan gå på fotboll och ha kul. Alla, från de olika supportergrupperna till sittplatspubliken måste känna att dom hör hemma på våra fotbollsarenor.

ARTIKELN HANDLAR OM