”Har aldrig tränat bättre spelare”

Rikard Norling om att ta över storklubben Malmö FF

FOTBOLL

MALMÖ. Dottern lär honom om spelarnas privatliv.

Sonens röst är en indikator på framgång.

Själv ser sig Rikard Norling som den nye pojkvännen som väntar på godkännande från tjejens farsa.

– Det här är en stor dag för mig och min familj, säger Malmös nye tränare.

Foto: Foto: BILDBYRÅN
Efter en lång tid av spekulationer presenterade så Malmö FF sin ny etränare på en presskonferens i går. Och enligt Rikard Norlingsjälv är han rätt man för jobbet.

30 reportrar åt dammsugare och väntade. Vid podiet på Swedbank stadion pratade sportchefen Per Ågren, men blickarna drogs åt höger.

Skulle mannen där presentera sig genom att berätta hur han lett Assyriska till superettans topp?

Hur han tog AIK från superettan till allsvensk tvåa på två år?

Hur han lärt sig argentinsk teknik och nu siktar mot Champions league?

Nänä, inte Rikard Norling.

– Jag har varit med ett tag och tränat en stor klubb förut. Och jag har en stor familj, nästan assyrisk klass. Fyra barn. Med en och samma fru, vilket också bör tilläggas. Det är också assyriskt.

Han fortsatte på samma sätt i en timme. Frun dök upp i en ny historia, sedan kom den ettårige sonen (”gör jag ett riktigt bra jobb kommer han prata skånska”) och den äldsta dottern (som hjälper honom förstå unga fotbollsspelare). Halvvägs in i pratstunden muttrade Norling att han ”nästan hade vikt ut sig”, sedan brassade han på med nästa familjemetafor.

– Tänk, min äldsta dotter kommer hem med en kille och jag är väldigt iakttagande. ”Det här är det vackraste och det finaste jag har, tar du hand om henne?” Man nagelfar killen. Det är ungefär vad alla MFF:are gör nu, men det är jag som är killen.

Roland Nilssons motsats

Socialt verkar Malmö ha skaffat sig Roland Nilssons motsats. Taktiskt verkar laget ha skaffat sig hans klon.

Första gången de två synade varandra var 2004. Norling var då inne på sitt 13:e år som tränare eftersom skador avbröt den aktiva karriären tidigt. Han manade sina lag till en frejdig 4-4-2. Nilsson var 41 år, fortsatte spela och formade samtidigt sitt Gais till en kontrollerande 4-4-2.

Sedan dess har de närmat sig mitten med småsteg. Den ibland för fege har vågat sig uppåt, den ibland för dumdristige har funnit kontroll.

Lagom till växlingen är skillnaderna minimala. Därför skräms inte Norling av att Malmö närmar sig Champions league-äventyret med fem poäng på sex allsvenska matcher.

– Hade jag suttit och hetat Nanne Bergstrand – som jag respekterar fullt ut, han är en jättebra tränare, men vi skiljer oss åt filosofimässigt – så hade jag inte varit ärlig mot Malmö FF.

– Jag tror Malmö har träffat rätt. Det är inte så stor skillnad. Om jag inte kände i magen att det här var rätt vore det jobbigt att gå in med ett så stort ansvar och låtsas.

Norling träffar spelarna nästa fredag. Då börjar laddningen mot första allsvenska matchen. Som om det vore regisserat av journalistkåren väntar AIK på Råsunda.

– Jag kommer vara en stolt tränare för Malmö FF. Jag kommer inte göra någon besviken från där mitt hjärta och min hjärna är just nu.

”Nu är jag nykär”

Vill du att AIK kommer tvåa om ni vinner serien?

– Det kan jag inte svara på.

Du har fortfarande en speciell plats i AIK-fansens hjärtan. Kan du få samma betydelse i Malmö?

– Nu är jag nykär i någon som kanske är lite småskeptisk. Det är inte så att man gifter sig på två dagar. Det är upp till bevis; vad är det för kille? Är det värt att bli kär i honom? Min ambition är att visa vem jag är innerst inne.

Killen som försöker övertyga tiotusentals låtsas-älskarinnor har mognat sedan AIK-tiden. Den mer balanserade elvan är ett tecken, ödmjukheten i rösten ett annat.

– Jag lyckades förr med ungdomlig entusiasm och tro på att man verkligen hade svaret på allt. Det som är kul nu när man börjar bli äldre är att man känner igen sig själv i de unga som kommer upp. Man skulle vilja slå en signal och bolla lite.

Med vem?

– Äh. Jag iakttar, precis som du läser dina kollegors artiklar och nagelfar. ”Vad är det där för svenska?” – precis så funkar jag.

Finns det någon lagdel i Malmö som är extra kittlande at få peta i?

– De yttermittfältare som finns i Malmö är kittlande fina.

– Jag har inte tränat bättre spelare än de jag kommer till.

FAKTA

RIKARD NORLING OM...

Varför han skrev på ett tillsvidarekontrakt (som klubben kan säga upp med ett års uppsägningstid):

– Jag är öppen för det som är viktigt för klubben. Det var viktigt för dem, så jag känner fine. Om jag gör ett skitjobb är det bra för dem att ha inte behöva sitta fast med både tid och mycket pengar.

Tacksamheten mot Assyriska:

– De har gjort det här möjligt. Det var med en ­bestämd ödmjukhet som jag frågade om det fanns möjlighet. Tack till dem.

Vad han menade på presskonferensen med att han ”tagit många smällar”:

– Det var dels yrkesmässigt, sedan också privat med saker som ligger långt bak i tiden, men ligger latent hela tiden. Personliga tragedier som färgar en och formar en.

Malmö ska spela argentinskt (med tanke på att Norling bott och studerat fotbollen där):

– Nej, det skulle jag inte vilja säga. På det sättet man har spelat nu kommer man i allra högsta grad känna igen sig.

ARTIKELN HANDLAR OM