”Båda lagen kan förlora med 0-3”

Disciplinnämnden om senaste skandalen

FOTBOLL

Just nu är det oklart vem som ansvarar för att matchen på Swedbank stadion avbröts.

Reslutatet kan bli 0-3-förlust – för båda lagen.

– Rent teoretiskt, säger regelverket, att om båda lagen är orsaken så tilldöms ingen segern utan båda kan dömas som förlorare med 3-0, säger disciplinnämndens ordförande Kenneth Thallinger.

Tallinger.

När matchen på Swedbank stadion avbröts efter sex knallskott satte direkt spekulationerna i gång kring vem som har ansvaret för händelsen.

”Strikt ansvar”

– Huvudansvaret är alltid hemmalaget för hela arenan, förutom de sektioner som är tilldelade bortalaget där det är strikt ansvar för gästande lag, säger Kenneth Thallinger.

Men efter matchen mot Malmö har supporterpolisen att knallskotten kommit från Djurgårdsklacken. Samtidigt kom uppgifter från Canal Plus att flera knallskott kom från den övre läktarsektionen som ligger under strikt Malmö-ansvar.

– När det gäller själva ansvaret för att matchen bröts tittar man på vad som var huvudanledningen, säger Thallinger men pekar samtidigt på att om ingen kan reda ut det ansvaret så kan flera andra regler komma att gälla:

”Lovar dig Nobels fredspris”

– Rent teoretiskt, enligt regelverk, säger att om båda lagen är orsaken så tilldöms ingen segern utan båda kan dömas som förlorare med 3-0. Omspel kan också vara ett alternativ, säger han.

Men det här var en match utan särskilt hätsks stämning på plan eller tveksamma domslut, i stället verkar det handla om en eller flera som bara vill sabotera. Hur ska man förhindra det?

– Ja du, ge oss ett bra tips så får du Nobels fredspris, det jag lovar dig, säger en uppgiven Thallinger.

FAKTA

Det händer nu:

– Domaren Martin Hansson sammanställer sin matchrapport som skickas till Svenska fotbollförbundets disciplinnämnd. Även matchdelegaten lämnar in sitt yttrande.

– Disciplinnämnden tar upp anmälan och hämtar in båda lagens yttrande.
– Disciplinnämnden sammanträder och lägger sin dom.

– Domen släpps och verkställs av Svenska fotbollförbundet.