”Vi måste strejka”

Spelarna har tröttnat: ”Något måste hända”

1 av 4
FOTBOLL

MALMÖ. Avbruten match igen.

Nu har spelarna tröttnat.

– Vi och klubbarna måste strejka. Vi måste bevisa att vi tänker inte spela när de beter sig så här, säger Dardan Rexhepi.

Det tog drygt fem minuter, sen gav Dardan Rexhepi ledningen mot Djurgården. Men hans kanonskott upp i nättaket kommer inte att räknas – i stället handlade allt eftersnack om knallskotten från läktaren.

– Jag blir så arg och besviken. Publiken kommer hit för underhållning, inte för att tvingas gå hem efter en kvart, säger han.

Kräver speluppehåll

Skånederbyt avbröts på grund av knallskott och en huligans inhopp på planen. I går höll sig publiken på läktaren, men när fyra knallskott smällt av kunde domaren Martin Hansson inte längre låta spelet fortsätta.

Rexhepi har fått nog.

– Spelarna och klubbarna borde gå ut i strejk. Bevisa för personerna att vi inte tänker spela så länge de håller på så här.

Strejk?

– Ja, minst en omgång. Något måste ske, vi måste visa att vi är helt emot det här.

Redan när det första knallskottet smällde av anade han vad som skulle komma.

– Det andra var riktigt nära mig, vi hade ett inkast nere vid hörnflaggan. Det tjöt till i örat och hela kroppen ryckte till. Jag kan ju förstå hur det måste kännas för de som står riktigt nära.

Blev du rädd?

– Jag börjar känna mig osäker, framför allt för familjerna på läktarna. Det är ju stora smällare, något allvarligt kan hända.

Vad känner du inför det?

– Det är klart att jag känner en viss oro. Det är så sorgligt, de framtida generationerna skräms ju bort, de vill inte se oss spela.

”Jag blir så ledsen”

Han ser uppgiven ut, ledsen över att hans mål inte räknades, men framför allt för publikens skull.

– Något måste hända, det får inte fortsätta så här. Det ger en aggressiv och dålig bild av vår läktarkultur. Vi får bygga en mur framför ståplats, det kanske hjälper. Herregud, jag blir så ledsen. Jag vill bara be familjerna som var här om ursäkt. Barnen får en dålig bild av svensk fotboll.

FAKTA

Tre matcher har avbrutits under 2011

Syrianska–AIK – 25 april:

Vid ställning 1–0 till Syrianska avbröts matchen i Södertälje efter att den assisterande domaren Daniel Wärnmark samt en bollkalle träffats av ett knallskott. Matchen avbröts efter 10 minuters spel.

Syrianska tilldömdes segern med 3–0 och AIK fick böta 150 000 kronor.

Malmö–Helsingborg – 24 maj:

Efter en dryg halvtimme, strax efter Helsingborgs ledningsmål, urartade matchen. Ett knallskott kastades in från läktaren med malmösupportrar och landade precis bredvid Helsingborgs målvakt Pär Hansson. Sedan sprang en huligan in och attackerade Hansson.

Malmö fick böta 150 000 kronor och Helsingborg tilldömdes segern med 3–0.

Malmö–Djurgården – I går:

Matchen mellan Malmö FF och Djurgården bröts efter knappt tio minuter. Minst fyra knallskott hade då kastats in mot planen – varav ett träffade nära en fotograf – och domaren Martin Hansson bröt matchen.