Malmös krav – tuffare kontroller

"Det vi gör i dag räcker ju inte”

FOTBOLL

MALMÖ. Hårdare kontroller och personliga biljetter.

Skandalen i Malmö kan få svåra konsekvenser för fotbollssupportrarna.

– Jag har kritiserats för mina förslag, men det vi gör i dag räcker ju inte, säger Malmö FF:s vd Per Nilsson.

Foto: Foto: BILDBYRÅN
Fotografen som fick knallskottet bredvid sig tas omhand.

Bedrövade, chockade och ledsna. Per Nilsson och SEF:s ordförande Tommy Theorin hade svårt att hitta orden efter att ännu en match avbrutits på Swedbank Stadion.

– Det jobbas så intensivt med säkerheten i klubbarna, och så kommer vi hit och får se hur folk tvingas fly. Det är så sorgligt, jag har svårt att få fram orden, säger Theorin.

Efter det avbrutna Skånederbyt satte MFF upp ett tiopunktsprogram för att förbättra säkerheten.

”Har kritiserats”

– Vi kritiserades hårt av supportrarna, framför allt för att vi tog in fler vakter och satte upp nät framför kortsidorna. Men det var ju en väldig tur att vi insisterade på nätet, vi har till och med höjt det till tolv meter eftersom vi insåg att det gick att kasta över åtta meter. Nu är jag inte så säker på att det här räcker heller, säger Per Nilsson.

Han föreslår en hårdare kontroll av både hemma- och bortasupportrar.

– Vi kanske ska godkänna vilka som ska få gå på fotboll? Bortasupportrarna måste ackreditera sig. Och sen hårdare kontroller mot våra egna supportrar också. Jag har kritiserats hårt för det här, men det vi gör i dag räcker ju inte.

”Ska inte skrämma”

I Italien har hårdare kontroller och krångliga biljettsystem skrämt iväg många åskådare. Per Nilsson vill inte se något liknande hända i Sverige.

– Nej, vi ska inte skrämma bort publiken med för mycket säkerhet. Men vi kan inte låta de här personerna skrämma bort de familjer som vill gå på fotboll heller.

Theorin vill ha ett nytt biljettsystem.

– Ett säkerhetsystem som gör att vi kan knyta varje person till sin biljett. I dag kan du köpa biljetter i andra personers namn och det är inte hundra.

I dag fanns det Djurgårdssupportrar både på bortasektionen och på andra läktare. Kanske blir det så att om du har ”fel” halsduk på dig så får du inte komma in på ”fel” sektion.

ARTIKELN HANDLAR OM