Miiko Albornoz dömd för sexuellt utnyttjande av barn

MFF-stjärnan i Malmö tingsrätt – fick villkorlig dom i dag

1 av 5
Miiko Albornoz lämnar rättssal 9. Foto: Krister Hansson
FOTBOLL

MALMÖ/STOCKHOLM. I dag klockan 09.00 inleddes rättegången mot Miiko Albornoz, 22, i Malmö tingsrätt.

MFF-stjärnan är åtalad för sexuellt utnyttjande av barn efter att ha erkänt att han haft sex med en 14-årig flicka.

Rättegången pågick i över tre timmar och hölls till en början inför stängda dörrar – men öppnades för allmänheten efter cirka en timme.

Domen: tingsrätten dömer MFF-spelaren till villkorlig dom för sexuellt utnyttjande av barn.

Tingsrättens dom kom i dag strax efter klockan 11.00: MFF-spelaren dömdes till villkorlig dom för sexuellt utnyttjande av barn.

”Det framgår tydligt att det var ett planerat och ömsesidigt önskat samlag”, skriver rätten.

Problemet, enligt rätten, var att flickan vid tillfället var 14,5 år.

Domaren i målet ville även döma Albornoz till samhällstjänst, men fick nämndemännen emot sig.

Advokaten lär inte överklaga

Miiko Albornoz advokat Jan-Anders Hybelius var relativt nöjd med domen, som han förmodligen inte tänker överklaga.

– Domen var väl ganska väntad. Vi hade ju en liten förhoppning om att han skulle gå fri från ansvar på grund av att det var en frivillig sexuell handling. Men realistiskt sett så var nog detta en väntad utgång och påföljden var så bra som den kunde bli.

TT: Har han fått några signaler från Malmö FF om vad som kommer att hända med honom om han fälls, vilket han gjorde?

– Nej, inga klara linjer har han nog fått. Utan det återstår att se nu hur MFF behandlar frågan.

Åklagaren nöjd

Kammaråklagare Ulrika Rogland säger efter domen mot Miiko Albornoz:

– Det var vad jag yrkade på, så jag är nöjd med domen.

TT: Hur kommer det sig att du bara yrkade på villkorlig dom?

– Därför att det här har fått enorma konsekvenser. Om man jämför med en annan person som inte har den karriären och den offentligheten som han har så är det ju en enorm skillnad. Det här är en person som redan nu har varit tvungen att hålla sig instängd i sin bostad och inte har kunnat syssla med det som är både hans arbete och hans livsintresse. Så det har drabbat honom enormt hårt.

MFF meddelar via hemsidan

Per Ågren, MFF:s sportchef:
– Han har mottagit en dom och vi kommer nu att prata med spelaren. Därefter kommer vi att lägga ut en kommuniké på vår hemsida under dagen och efter det kan vår vd Per Nilsson svara på frågor.
– Jag varken kan, vill eller ska svara på några frågor nu.

FOTNOT: Tingsrätten bestämde direkt på morgonen att förhandlingen ska ske bakom lyckta dörrar, på grund av det mediala intresset. Av samma uppfattning var både försvaret och åklagaren. Efter en timme öppnades förhandlingarna igen.

FAKTA

DETTA HAR HÄNT

Sommaren 2012. Miiko Albornoz får kontakt med den 14-åriga flickan genom Facebook. Hon tar första kontakten men när sedan kontakterna utvecklas både på nätet, via telefon och telefon tar Albornoz över initiativet.

– I början skrev jag, sedan blev han mer drivande. Efter en kort tid började han prata om sex, trots att jag berättat att jag bara var 14 år och oskuld, har 14-åringen berättat i polisförhör.

8 november, 2012. Albornoz har sex med den 14-årige flickan, trots att han visste om hennes ålder. Dagarna efter, på flickans skola, avslöjas vad som hänt mellan de två och det resulterar i en polisanmälan.

17 november 2012. Albornoz hämtas av polis till förhör. Erkänner att han haft sex med flickan. Anhålls då misstänkt för våldtäkt mot barn och sitter bakom galler i två dygn.

8 januari, 2013. Åtalas. Brottsrubriceringen ändras från våldtäkt mot barn till sexuellt utnyttjande av barn. Albornoz tar timeout från fotbollen i Malmö FF.

"Det är så stor åldersskillnad. Hon är 14,5 och han är 22". Så motiverar åklagare Ulrika Rogland att hon väljer att åtala Albornoz. "Det är ett brott som normalt ger fängelse", fortsätter hon.

I dag, 12 februari 2012. Rättegången mot Albornoz inleddes klockan 09.00 i Malmö tingsrätt. Under rättegången, som väntas vara över på tre timmar, ska endast 14-åringen och Albornoz förhöras och delar ur deras Facebook-konversation samt sms läsas upp. Dom kommer redan i dag, trots att det vanligtvis tar två veckor. Minimistraffen är villkorlig dom, dagsböter, skyddstillsyn eller samhällstjänst. Enligt åklagare Rogland ligger straffvärdet kring sex månaders fängelse det är inte är säkert att hon kommer yrka på fängelse. Risken för att hans fotbollskarriär är över kan i stället komma att tas med i bedömningen.

Sammanställning: Kristopher Karlsson  

ARTIKELN HANDLAR OM