”28 matcher känns alldeles överdrivet!”

Foto: JOHAN LINDERSTAM
Markus Rosenberg pustar ut.
FOTBOLL

BRADENTON. Det går undan ibland.

I lördags bröt Markus Rosenberg kontraktet med West Bromwich, i söndags flög han till Florida och på måndagen gjorde han sina första träningar på Malmö FF och skrev på ett treårskontrakt.

– Jag hade tjänat mer pengar om jag stannat kvar i England, men då hade jag kanske inte spelat fotboll på ett och ett halvt år, säger han.

Klippet i steget saknades, men leendet var desto tydligare. Sportbladet var på plats när Markus Rosenberg, 31, i går gjorde sina första träningar med Malmö FF och fick se en tröttkörd målskytt som främst löptränade vid sidan av, men det var en spelare som trivdes ypperligt med att åter ha på sig MFF:s träningskläder.

– West Brom ville att jag skulle gå till Europa, det hade varit billigare för dem, och presenterade en massa klubbar. Det var bara att vara benhård och tacka nej. Jag blev lite trött på tjatet mot slutet, men det var bara att stå på sig. Malmö var det enda för mig, Malmö eller stanna kvar. Jag kände inte för en flytt till, säger Markus Rosenberg efteråt.

0 mål på 28 matcher

Vilka klubbar pratar vi om?

– Det var lite överallt. Mest i Europa, men också någon i USA.

Hur gick det till när du bröt kontraktet?

– Inte konstigare än att jag hade ett treårskontrakt som bröts efter halva tiden och de betalade ut en del av tiden som kvar. Men det är speciellt att bryta ett kontrakt. När man skriver på ett kontrakt har man två sidor som är positiva till varandra, när man bryter ett har man två sidor som i grunden är negativa till varandra.

Men Rosenberg kan ju inte heller se tillbaka på tiden i England med glädje. Under ett och ett halvt år blev det 0 mål på totalt 28 matcher Premier League, men bara 6 av dem från start.

– 28 matcher känns alldeles överdrivet! I typ 25 av dem fick jag ungefär två minuter som vänsterytter och jag tror att jag startat en match som anfallare. En! Det känns knappt ens som att jag har spelat för klubben, säger Rosenberg.

”Fick för få chanser”

Vad gick egentligen snett?

– Jag fick för få chanser, och jag tog den inte när jag väl fick den. Men (Romelu) Lukaku gjorde ju mål varje match och en annan fick någon match var tredje månad. Jag vill inte skylla ifrån mig, men det finns anledningar att det gick som det gick.

Större möjligheter i Malmö?

– Ja. Malmö spelar 4-4-2 och jag ska ha en av positionerna där uppe, säger han och skrattar.

FAKTA

Rosenbergs fem främsta säsonger

2004, Halmstad

14 mål och 10 målpass på 26 matcher

2005–06, Ajax

12 mål och 7 målpass på 31 matcher

2007–08, Werder Bremen

14 mål och 9 målpass på 30 matcher

2010–11, Racing Santander

9 mål och 1 målpass på 33 matcher

2011–12, Werder Bremen

10 mål och 5 målpass på 33 matcher

ARTIKELN HANDLAR OM