”Vi siktar på att spela minst 50 matcher i år”

Foto: Johan Linderstam
FOTBOLL

BRADENTON. Tränarkarriären var död och begraven, men när de svenska mästarna hörde av sig fick den snabbt liv igen.

Nu hoppas bara Åge Hareide att också Malmös säsong lever ända fram till mitten av december.

– Vi siktar på att spela minst 50 matcher i år, säger den sympatiske norrmannen.

– Vi går i och sätter oss i solen va? säger Åge Hareide och pekar mot två solstolar bredvid poolen vid IMG Academys träningsanläggning i Bradenton, USA.

Det är här i Floridas pressande värme som Malmö FF förbereder sig inför årets allsvenska säsong som regerande svenska mästare, och det är med förutsättningar som inte lämnar någonting som helst att önska. Det finns perfekta fotbollsplaner, varmt klimat och gott om saker för spelarna att göra, och samtidigt som vi sitter där försvinner ett gäng ut på golfbanan medan bland andra Magnus Eriksson och Markus Rosenberg drar iväg för att åka jetski i den mexikanska golfen.

– Det enda skulle vara att det är i varmaste laget ibland då, säger Hareide och ler upp mot en klarblå himmel.

Harmonisk

Norrmannen har ju alla anledningar att trivas med tillvaron och gör så också med den äran.

Alla – inklusive han själv – trodde att inhoppet i Helsingborg hösten 2012 skulle bli det sista han gjorde som fotbollstränare och våren 2013 annonserade Hareide också själv att karriären nått sin ände.

– Allt har sin tid. Jag har varit igång i många år och vill inte jaga runt längre. Jag har familj och det sociala livet här i Molde och det var dags att sätta ner bopålarna, förklarade han för Helsingborgs Dagblad.

Åtta månader senare är de där norska pålarna dock uppdragna och nu i stället tillfälligt nedslagna i Malmö.

Vad fick dig att tänka om?

– I början var det skönt att vara utanför fotbollen. Min son köpte hus, jag snickrade och hjälpte till första halvåret och blev erbjuden ett jobb som handlade mycket om networking i olje- och gasindustrin. Men plötsligt jobbade jag för NRK på cupfinalen mellan Molde och Rosenborg och då bara slog det till; fy fan jävlar vad jag saknar det här!

Åge skrattar, tar en klunk svart kaffe och fortsätter:

– Du vet, jag kom in på en fullsatt arena med 25 000 och blev som en narkoman. Jag bara tände till, kände suget och visste att jag inte är färdig med det här, så jag drog hem, sade till min fru att "fan, jag vet inte om jag kan lägga av". Sedan ringde Malmö i december… Jag sade "vill ni ha mig tar jag det gärna". Det var inget svårt beslut.

Champions League målet

Och en dryg månad senare sitter han alltså här, med en ligatitel att försvara och ett Champions League-kval vid horisonten.

Vad är viktigast?

– Det viktigaste blir Champions League, men vi får inte glömma allsvenskan. Vi ska vara goda nog att ta oss ut i Europa också nästa år, säger Hareide.

Ni siktar på minst 50 matcher?

– Ja, med träningsmatcher, cupmatcher och seriematcher. Vi måste inrikta oss på en lång och tuff resa, speciellt från juli med Champions League-kvalet. Jag vill att vi ska gå runt mycket på spelare. Ska vi vara ett topplag måste vi fungera även om vi byter en eller två, så alla spelare måste leverera, oavsett vad de heter.

Hanterar ni verkligen det tajta schemat?

– Vi har ett ungt lag och måste ge spelarna erfarenhet av det. Vi måste börja en tradition av att spela i Europa regelbundet, för först då blir man van vid kraven som ställs. Jag märkte det i Helsingborg när vi spelade gruppspel i Europa League.  Det var svårt att resa från en allsvensk arena rätt ut i Europaspel mot Hannover, Levante eller Twente. Det var en sådan omställning i både kvalitet och omgivning.

Så vad talar för att ni lyckas nu i MFF?

– Det är svårt, jättesvårt! Man måste ha en organisation i toppklass, måste vara mentalt starka och man måste höja sig tio procent i de matcherna och ligga på absolut maxkapacitet… Det är en sak att vinna allsvenskan, en helt annan att vinna i Europa. Men Rosenborg klarade att laga en nyckel till Champions League och det ska vi också försöka göra.

Du har i alla fall intressant material att jobba med.

Åge Hareide nickar och ser allmänt harmonisk ut där i solstolen.

– Mycket! Det är en av orsakerna till att jag valde att gå tillbaka och ta ett lag igen. Jag har alltid gillat att jobba i Sverige och Malmö FF är en riktig fotbollsförening med stor potential, stark kultur och ett mycket spännande lag. Ja, det är en av de tre stora klubbarna i Norden tillsammans med Rosenborg och FC Köpenhamn, säger han.

FAKTA

Så ska Malmö komma upp i minst 50 matcher

Träningsmatcher: 4 nu samt 2 inför Europacupspelet i sommar

Svenska cupen: minst 3

Allsvenskan: 30 matcher

CL-kval: 6 matcher EL- eller CL-gruppspel: 6 matcher = 51 matcher

ARTIKELN HANDLAR OM