MFF-matcher flyttas – AIK: Särbehandlas

FOTBOLL

Tolv allsvenska matcher flyttas eftersom Malmö nådde Champions Leagues gruppspel.

Särbehandling, enligt AIK:s sportchef Björn Wesström.

– Det hade varit logiskt och klädsamt om SvFF använt samma princip för alla, säger han.

Förbundets regler är otvetydiga.

För att göra sig själva rättvisa i Europa ska svenska lag ha minst tre dagars vila från allsvenskan inför insatserna i Europa och Champions League. Därför kastas det allsvenska schemat om en aning till följd av Malmös CL-avancemang.

Tre MFF-matcher tidigareläggs med en dag, men också Mjällby-AIK får backa för att inte listerlänningarna ska få för tajt mellan sina matcher. Därtill ser hela den sista omgången ut att ändras från första söndagen till lördagen i november, vilket totalt ger tolv flyttade matcher.

Malmös guldrival AIK tycker att förbundets beslut är helt korrekt.

Allt gott, alltså?

AIK tycker MFF särbehandlas

Nej, i samband med korrigeringarna belyser sportchefen Björn Wesström att han inte uppfattar att AIK fick samma behandling inför EL-kvalet mot Astana i somras. AIK mötte IFK Göteborg på måndagen, vilade två dagar och förlorade sedan med 0–3 mot laget från Kazakstan på torsdagen.

– Tills annat är beslutat är AIK solidariska med det SEF-beslut som finns i frågan. Med det som utgångspunkt är det rätt att flytta omgången för att ge MFF bästa möjliga förutsättningar i Champions League. Det hade dock varit både rätt, logiskt och klädsamt om SvFF använt samma princip för alla allsvenskan lag som deltagit i  Europaspel 2014, säger Wesström.

Tävlingskommitténs ordförande Gerhard Sager menar att Blåvitt–AIK lades på måndagen på polisens inrådan. De var inte nog bemannade på helgen, enligt Sager.

– De ville också ha måndag som speldag för att de har mer publik på måndagen, plus att man inte ville ha AIK-fansen i stan på en sommarsöndag. Det var grunden till beslutet, säger Sager till fotbollsdirekt.se.

FAKTA

Här är nya speldagarna

Häcken-MFF. Från 14/9 till 13/9.      

MFF-Mjällby. Från 28/9 till 27/9.     

MFF-Elfsborg. Från 20/10 till 18/10.  

 Dessutom flyttas matchen Mjällby-AIK från 25/9 till 24/9.