Aftonbladet
Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Silly season

MFF – en kantfabrik

Malmö FF överlägset på kanterna   Peka på grafiken för bästa lag per lagdel

Jiloan Hamad, Jimmy Durmaz, Guillermo Molins, Emil Forsberg...

MFF:s kantspel har varit överlägset i allsvenskan de senaste åren.

– Man får göra det man är bra på i MFF, förklarar Emil Forsberg.

senaste succén Emil Forsberg har firat stora framgångar i Malmö FF den här säsongen.   senaste succén Emil Forsberg har firat stora framgångar i Malmö FF den här säsongen.

Malmö FF har som allsvenskans framgångs­rikaste lag de senaste fem säsongerna förstås haft skickliga spelare i samtliga lagdelar.

Men när det kommer till kantspelet har MFF varit överlägset de senaste åren:

Guillermo Molins, Jimmy Durmaz, Jiloan Hamad och Emil Forsberg har allihop tillhört allsvenskans absolut bästa spelare och allihop varit matchvinnare och nyckelspelare under sin tid i MFF.

Spelat i landslaget

De tre förstnämnda var viktiga under guldsäsongen 2010, Hamad ledde laget som lagkapten till guldet i fjol, Molins återkomst i klubben fram tills knä­skadan i somras var fantastisk och bakom suveränen Markus Rosenberg har Forsberg varit MFF:s bäste spelare i år och dessutom tagit en plats i landslagstruppen (där Durmaz för övrigt startade EM-kvalmatchen mot Österrike).

Varför har då MFF haft så framstående kantspelare de senaste åren?

– Det beror nog mycket på vårt sätt att spela. Vi är offensivt som lag så de syns mycket, säger sportchefen Daniel Andersson.

– Man får göra det man är bra på i MFF, säger Forsberg och Durmaz och får medhåll av Molins:

– Malmö är ett av få lag i allsvenskan där yttermittfältaren är 80 procent offensiv och 20 procent defensiv, ibland till och med mer än så. Och man får våga misslyckas.

Molins, som varit med ända sedan Sören Åkebys tid i klubben, menar att yttrarna kom med mer i spelet under Roland Nilssons tid och så har det varit sedan dess.

MFF:s yttermittfältare har också gjort noterbart mycket mål.

– Vi ska bryta in mycket i banan och inte bara vara klassiska yttrar, säger Molins.

Starkt även i försvaret

Det är inte bara MFF:s yttermittfältare som varit bäst i allsvenskan senaste åren utan också ytterbackarna med spelare som Miiko Albornoz, Ricardinho, Anton Tinnerholm och nu allra senast stjärn­skottet Pa Konate.

De har förstås också bidragit till allsvenskans bästa kantspel.

– Det börjar med ytterbackarna. Jag hade mycket hjälp av Miiko, säger Hamad.

Lagdel för lagdel – de klubbarna är bäst

Malmö FF är kantfabriken i allsvenskan.

Andra klubbar har varit ”specialister” på andra lagdelar det senaste decenniet: AIK har en tradition av att ha starka mittbackar, Elfsborg utvecklar och exporterar mittfältskreatörer och Kalmar har haft flest målkungar det senaste decenniet. Helsingborg har blivit rena tränarskolan och när det kommer till bur­väktare kan vi inte blunda för Trelleborgs fantastiska målvaktsskola, även om vi numera hittar klubben i division ett.

Sammanställning: Johan Flinck

 

Målvakter: Trelleborg

Målvaktstränaren Jan Ericsson är mannen bakom TFF:s ”målvakts­under”.

Mångårige tränaren Tom Prahl: ”Janne Ericsson har haft en mycket stor betydelse. Det handlar om talang och träning.”

Spelarexempel: Andreas Isaksson, Daniel Andersson, Fredrik ”Fritz” Persson, Johan Dahlin, Viktor Noring.

Mittbackar: AIK

Helsingborg och IFK Göteborg konkurrerar men AIK går före här. Dessutom: skulle vi gå längre tillbaka än de senaste tio åren har flera av landslagets bästa defensiva ankare under 2000-talet, som Olof Mellberg, Johan Mjällby och Teddy Lucic, spelat i AIK. Sportchefen Björn Wesström: ”AIK har tidigare haft en tradition av att spela ett spel där laget släppt in få mål och gjort få mål. Mittbackarnas egenskaper har i det spelet varit mer destruktiva än konstruktiva vilket gått hand i hand med hur grundfundamentet i svensk landslagsfotboll sett ut.”

Spelarexempel: Per Nilsson, Nicklas Carlsson, Per Karlsson, Niklas Sandberg, Jos Hooiveld, Walid Atta, Niklas Backman, Alexander Milosevic.

Centrala mittfältare: Elfsborg

IFK Göteborg har de senaste åren haft en tradition av starka innermittfältare, men då mer defensivt lagda och fysiskt starka balansspelare. När det kommer till mer kreativa mittfältare kan inget lag matcha Elfsborg.

Sportchefen Stefan Andreasson: ”Det ligger i Elfsborgs kultur och historia ända sedan klubben grundades att vi ska spela en viss typ av fotboll med mycket passningsspel och då blir innermittfältarna centralgestalter med sin speluppfattning. Att sedan spela med Anders Svensson har förstås varit mycket utvecklande för många av de här spelarna.”

Spelarexempel: Anders Svensson, Jari Ilola, Samuel Holmén, Martin Ericsson, Oscar Hiljemark, Viktor Claesson.

Yttrar: Malmö FF

Fyra av MFF:s yttrar de senaste tre åren har tagit plats i svenska landslaget. Bakom dem har man under samma tidsperiod haft allsvenskans troligen bästa ytterbackar.

Sportchefen Daniel Andersson: ”Det beror nog mycket på vårt sätt att spela. Vi är offensivt som lag så de syns mycket.”

Spelarexempel: Jiloan Hamad, Jimmy Durmaz, Guillermo Molins, Emil Forsberg.

Anfallare: Kalmar

Ingen klubb i allsvenskan har haft lika många anfallare högt upp i skytteligan det senaste decenniet som Kalmar. Och det har inte bara varit brassar.

Sportchefen Svante Samuelsson: ”Jättesvårt att ge en vettig förklaring. Vi har spelat på flera olika sätt de här åren men kanske har våra mål kommit från ett färre antal positioner än i många andra lag.”

Spelarexempel: Cesar Santin, Ari da Silva, Patrik Ingelsten, Abiola Dauda, Måns Söderqvist.

SENASTE NYTT

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Brennings blogg

Patrik Brenning

SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet