Namnen som ska lyfta Malmö FF

Täpper till luckorna efter stjärnflykten

Just nu pågår förhandlingar om Tobias Sana.
FOTBOLL

ABU DHABI. Mästarna bygger nytt.

Tobias Sana och Victor Nilsson Lindelöf är på väg in – och taktiken att tina upp spelare ur andra klubbars frysboxar ligger till grund även för säsongen 2015.

– Vi har varit på bra det, säger tränaren Åge Hareide.

Hareide och många andra allsvenska tränare träffade Erik Hamrén i dag.

Guilermo Molins, Markus Rosenberg, Isaac Kiese Thelin och Enoch Kofi Adu är fyra spelare som gjort succé i Malmö FF.

Gemensam nämnare?

De hämtades från klubbar där de hade svårt att lyfta, i flera fall placerats i frysboxen. Enligt tränaren Åge Hareide – som inte vill ta in spelare som "bara" vill tjäna pengar nu när MFF:s konto är fullt med CL-miljoner – är det en medveten strategI att satsa på lite mer stukade karriärer men som har en bevisat hög grundpotential och som söker en omstart.

– Vi har varit bra på det. Det handlar om att känna sig trygg, och det gör man om man kommer till rätt miljö, där man får utveckling, med duktiga spelare omkring sig. Att bygga upp ett självförtroende gör du bara genom andra människor: Tränare, stab, medspelare, säger Hareide.

På väg in just nu är mittfältaren Tobias Sana, 25, från Ajax och försvararen Victor Nilsson Lindelöf, 20 från Benfica. Ingen av dem får speltid i respektive klubb men Åge Hareide ser dem gärna i MFF så snart som möjligt:

– Det är två spelare vi har bevakat noggrant. Två unga spelare, som är under utveckling och kan bli jätteduktiga.

”Har jättepotential”

Närmast att bli klar är Tobias Sana där pågår konkreta förhandlingar.

– Det är en spelare som är intressant för oss i och med att vi tappade Emil Forsberg. Han är framför allt snabb. Han var jätteduktig innan han flyttade ut. Jag minns landskampen mot Tyskland inte minst när Sverige kom tillbaka till 4–4. Han var en landslagsspelare, han har en jättepotential. Men sedan kan det komma säsonger när det inte går som man vill. Då måste man bygga upp killen, och det är det vi ska försöka göra om han kommer till oss, säger Åge Hareide.

Vidareutbildning

Just nu är den norske succétränaren i Abu Dhabi på tränarkonferens som anordnas i samband med landslagets januariturné. Tanken är att de allsvenska tränarna och landslaget ska komma närmre varandra.

Ett bra initiativ, anser Hareide – som dock kunnat notera att förbundskapten Erik Hamrén använder MFF:s högerback Anton Tinnerholm som vänsterback:

– (skratt) Anton kan gott få lära sig att spela på vänstersidan också. Jag ser det som en vidareutbildning för Anton. Vad han kan till höger vet vi redan, säger Åge Hareide.

FAKTA

SPELAROMSÄTTNINGEN I MALMÖ FF

Magnus Eriksson till Guizhou Renhe (Kina) – ersatt av Guillermo Molins (tillbaka från korsbandsskada).

Markus Halsti till DC United (USA) – ersatt av Oscar Lewicki (Häcken).

Emil Forsberg till Red Bull Leipzig (Tyskland) – kan ersättas av Tobias Sana (Ajax).

Dessutom är det sedan längre klart att Ricardinho försvinner, och Åge Hareide flaggar för att både mittbacken Filip Helander och målvakten Robin Olsen kan göra detsamma inom kort då de har utgående kontrakt. På väg in kan backen Victor Nilsson Lindelöf vara.

ARTIKELN HANDLAR OM