MFF får Sana för fem miljoner kronor

Foto: AP
Tobias Sana förlorade i CL-debuten.
FOTBOLL

2012 sågs han som nästa svenska stjärnskott.

Två och ett halvt år senare plockar Malmö FF hem Tobias Sana för fem miljoner kronor.

Enligt uppgifter till Sportbladet kan han bli klar redan i morgon.

MFF sålde nyligen Emil Forsberg till RB Leipzig i Tyskland. Den regerande svenska mästaren vill ersätta honom med Tobias Sana och diskussionerna med Ajax är långt gångna.

– Det är en spelare som är intressant för oss i och med att vi tappade Emil Forsberg. Han är framför allt snabb. Han var jätteduktig innan han flyttade ut. Jag minns landskampen mot Tyskland inte minst när Sverige kom tillbaka till 4–4. Han var en landslagsspelare, han har en jättepotential. Men sedan kan det komma säsonger när det inte går som man vill. Då måste man bygga upp killen, och det är det vi ska försöka göra om han kommer till oss, säger Åge Hareide om Sana.

Skriver på för fyra år

Enligt uppgifter till Sportbladet kan affären bli klar redan i morgon. Sana uppges skriva på för fyra år med Skåneklubben.

Den 25-årige mittfältaren uppges få en sign-on på fyra miljoner kronor, och en månadslön på cirka 120 000 kronor. Ajax får en miljon kronor för Sana, plus att den holländska klubben har en vidareförsäljningsklausul inskriven i kontraktet.

Sportbladet har sökt agenterna Anders Karlsson och Per Jonsson för en kommentar.

”Sedan skickar de honom till Sibirien”

I augusti 2012 lämnade en het Tobias Sana IFK Göteborg. Det sades att intresset för honom var stort, han valde Ajax. Han gjorde succé direkt, togs ut i landslaget och den holländska klubben hyllade sin värvning.

Prioritet Finans vd Nils Wiberg, sponsor till Blåvitt, rasade mot övergången.

– Nu hamnar han i Ajax, b-laget och sedan skickar de honom till Sibirien, sa Wiberg till fotbollskanalen.se.

Efter några månader i Holland vände allting för Sana.

Hamnade i frysboxen

Han tappade sin plats i laget och det har bara blivit enstaka framträdanden i Ajax sedan 2013. Redan i januari 2014 kände han sig utfryst.

– Jag har alternativ. Om jag går till en ny klubb så ska det vara ett lag där jag kan trivas. Jag vill spela fotboll och jag vill att klubben ska spela på samma sätt som Ajax. Det viktigaste är att jag har en tränare som ger mig en chans att visa vad jag kan, sa han då.

MFF-tränaren Åge Hareide är nöjd med klubbens taktik att värva spelare, som inte ”bara” vill tjäna pengar, ur andra klubbars frysboxar.

– Vi har varit bra på det. Det handlar om att känna sig trygg, och det gör man om man kommer till rätt miljö, där man får utveckling, med duktiga spelare omkring sig. Att bygga upp ett självförtroende gör du bara genom andra människor: Tränare, stab, medspelare, säger Hareide.

ARTIKELN HANDLAR OM