Klart: Sana till MFF

1 av 4 | Foto: BILDBYRÅN
FOTBOLL

MALMÖ. Mästarna MFF har förlorat tre tunga offensiva krafter i Emil Forsberg, Magnus Eriksson och Simon Thern.

Första byggstenen för att skapa en ny lika effektiv offensiv är Tobias Sana, 25.

– Jag har känt kärlek och när man varit i en sits som jag har varit vill man ha lite kärlek, säger Tobias som skrivit på för fyra år med Malmö.

Ajax köpte honom från IFK Göteborg 2012 men trots en succéstart i Holland hamnade Tobias utanför laget utan att få en förklaring varför.

– Tränaren valde andra och har vunnit titeln varje år. Så jag kan inte klandra honom. Vi hade säkert vunnit om jag spelat också. För min del fokuserar jag inte på det längre. Jag fokuserar på det positiva och siktar framåt.

Att inte få besked om varför är självklart jobbigt, men andra klubbar har varit intresserade av att knyta talangen till sig.

– Det är det som har svidit mest men jag ser det inte som ett misslyckande. När man har varit i en sits som jag varit med en massa intresse runt mig har jag velat att det ska kännas perfekt och Malmö har känts perfekt. Jag har känt en positiv vibb och den kan ge mig en positiv kick.

Inte velat gnälla i media

Även när det varit som mest jobbigt har Sana valt att inte uttala sig negativt till alla journalister som ringt och frågat om hans sitiation.

– Jag vill prata med mina fötter och inte med min mun. Man kan använda tidningar och gnälla men det viktigaste för mig är att prata med mina fötter. Det är det fotbollsmässiga jag brinner för. Glädjen jag haft sen jag var liten. Jag älskar fotboll över allt.

– Om jag inte spelar fotboll spelar jag Fifa. Om jag inte spelar Fifa spelar jag Football manager, säger Tobias.

Trots petningen från Ajax A-lag till Jong Ajax tycker Tobias att han utvecklats under tiden i Holland.

– Jag har spelat regelbundet men det är bara det att jag saknat att spela inför en riktigt stor publik om de viktiga tre poängen. Att vinna titlar är det jag saknat.

”Vill utvecklas och vinna titlar”

Under tiden i IFK Göteborg var han lite av en udda fågel som med sin tekniska fotboll inte riktigt smälte in i Blåvitts långbollningsfilosofi.

– Det var under Jonas Olsson men jag tror att man behöver motgångar för att utvecklas.

Göteborg jagade brett efter andra spelare och visade aldrig riktigt stort intresse för att plocka hem sin före detta spelare enligt Tobias medan Malmö däremot har varit i kontakt med honom länge.

– De tre elementen som har varit viktiga för mig är för det första en klubb som tror på mig. En tränare som vet vad du går för och en klubb som vill utvecklas och vinna titlar.

Förebilderna är lite oväntade.

– Jag har två gamla. Patrick Kluivert och George Weah. Och Ronaldinho. Han spelar fotboll som folk vill komma och titta på. Det är det man verkligen måste göra.

Tiden i Holland blev inte vad talangen hoppades på men nu tänker Tobias Sana satsa på nytt på det roligaste han vet.

– Jag har inget svårt liv. Är en ganska enkel person. Tränar och kommer hem och chillar. Fotboll är mitt liv.

ARTIKELN HANDLAR OM