"De matar väl bara in allt i en datamaskin"

Åge Hareide rasande över spelschemat: Det är galet

FOTBOLL

MALMÖ. Åge Hareide har r­asat mot det allsvenska programmet och för­bundets planering förut.

Inför tungviktsmötet med AIK gör MFF-tränaren det igen.

– Det är helt galet alltså, säger mästartränaren.

Malmö FF, liksom flera a­ndra lag, inleder årets ­allsvenska i ett ursinnigt matchtempo. MFF spelar tre matcher på sju dagar (varav två mot väntade toppkonkurrenterna AIK och IFK Göteborg) och t­otalt sju matcher på 28 dagar.

Därefter har man bara en match på de följande 17 d­agarna.

– Vi har ju en tom vecka efter matchen mot Helsingborg och en efter Elfsborgsmatchen. Jag förstår inte varför det ska vara så. När de sätter ett schema är det mycket man undrar över varför de gör så här. Jag är förvånad att de inte pratar mer med fotbollsfolk, säger Åge Hareide.

”Då går topplocket”

I fjol var han kritisk till att MFF tvingades åka upp och möta Gefle på konstgräs ­dagarna innan man skulle ­inleda Champions League-kvalet.

– I år skickar de oss till ­Örebro innan vi ska ut i Europa. De matar väl bara in allt i en datamaskin och så kommer det ut något och ”så ska det vara”, säger han.

Hareide stannar inte vid matchpulseringen.

– Vi har en hel månad nu med bara naturgräsmatcher. Det skulle vi ju haft inför ­eller under Champions L­eague-kvalet.

– Nu får vi tre konstgräsmatcher då i stället (Norr­köping, Örebro, Åtvidaberg). Det är helt galet alltså, säger Hareide innan han lägger band på sig själv.

– Nu ska jag inte lägga så mycket energi på det här för då går topplocket.

”Inga svar”

Har du någon teori om varför det blir så här?

– Nej, vi ställer frågor men får inga svar. Det uppfattas som gnäll när vi ifrågasätter. Men det är inte meningen. Vi ifrågasätter för att få bättre förutsättningar. Vi ska ju ut i Europa och försöka höja Sveriges koefficient. Vi försöker bara få det optimalt för att vi, och de andra svenska lagen, ska komma ut i Europa, säger Hareide.

Men just det intensiva matchandet denna vecka ser han egentligen som ett problem för sitt lag.

– Vi har det i ryggmärgen sedan i fjol. Vi spelade många tuffa och avgörande matcher i höstas och nu kommer vi rakt in i det igen direkt i allsvenskan. Vi är väldigt komfortabla med det.