Youtube-mannen – med Youtube-målet

”Någon av de svettigare vänsterfötter man sett”

FOTBOLL

GÖTEBORG/STOCKHOLM. Yoshimar Yotún värvades efter att Malmö FF sett 25-åringen på video.

Laddar ytterbacken upp segermålet från 1–0-vinsten mot IFK Göteborg på nätet finns nog risken att telefonen överhettas.

– Han är nog den ende spelaren (MFF värvat) jag inte sett på plats, säger sportchefen Daniel Andersson till Sportbladet.

Populäre vänsterbacken Ricardinho valde att lämna Malmö FF efter förra säsongen sedan MFF krävt att brassen skulle sänka sin lön.

– De vill spara pengar och jag vill ha mer. Jag sa att jag ville höja min lön, men de sa att de inte kunde göra det. Då sa jag att mitt sista erbjudande var samma summa som tidigare på ett treårskontrakt. De gav ett lägre bud än det, sa Ricardinho till Kvällsposten.

”Bra arvtagare”

Så hur ersätter man en offensivt skolad brasse som hade för vana att storma fram längs vänsterkanten? Sportchefen Daniel Andersson startade datorn och hittade lösningen på video.

– Man får väldigt mycket tips från väldigt många. Jag har tittat på oändligt mycket matcher och fastnade för honom. Han är nog den ende spelaren (MFF värvat) jag inte sett på plats men jag har tittat på säkert 15 matcher via dvd och så. Man kunde se honom när han spelade landskamper och kunde värdera då när han spelade mot tuffare motstånd. Det var därför vi bestämde oss, säger Daniel Andersson till Sportbladet.

Klubben slog till och hämtade in ytterbacken Yoshimar Yotún från peruanska mästarklubben Sporting Cristal. Det tog tre omgångar för 25-åringen att presentera sig på allvar.

35 minuter in i prestigemötet borta mot IFK Göteborg stegade Yotún in i planen, tog sats och avlossade vänsterdojan. Skottet blev kraftfullt och bollen letade sig perfekt in i det bortre krysset.

– Det var en bra träff. Han kan skjuta. Jag har hyllat honom innan säsongen och han gör ännu en gång en fantastisk insats och ett fantastiskt mål. Det är en bra arvtagare till Ricardinho, säger Markus Rosenberg.

Utebliven IFK-straff

När en ytterback har sådana skott i sin verktygslåda spelade det mindre roll att mer vane målskytten Markus Rosenberg både missade öppet mål och fick ett vackert klackmål bortdömt för offside. 1-0 räckte för MFF som tog tre tunga poäng och är fortsatt obesegrade i allsvenskan.

För IFK var det säsongens första poängförlust efter två segrar. Syndabock blev Thomas Mikkelsen efter en missad nick från tre meter i matchens allra sista anfall men även domaren Jonas Eriksson lär få kritik för en utebliven straff.

– Första halvlek ägde Malmö, det är bara erkänna. Sen andra halvlek kändes det som de ville bevaka, det lyckas de bra med eftersom de vinner men samtidigt höjer vi oss rejält och spelar bra. Det är sista tredjedelen som saknas, säger IFK:s målvakt John Alvbåge.

FAKTA

Spelarbetyg

IFK GÖTEBORG

1. John Alvbåge

----------------------------

2. Emil Salomonsson (ut 90)

30. Mattias Bjärsmyr

28. Thomas Rogne

4. Haitam Aleesami

-------------------

9. Jakob Ankersen (ut 76)

13. Gustav Svensson

6. Sebastian Eriksson

8. Sören Rieks

-----------------

29. Lasse Vibe

19. Gustav Engvall (ut 46)

----------------

Avbytare: 15. Thomas Mikkelsen (46) , 11. Martin Smedberg-Dalence (76) , Tom Pettersson (90)

MALMÖ FF

25. Robin Olsen

-----------------------

21. Erik Johansson

20. Rasmus Bengtsson

4. Filip Helander

---------------

3. Anton Tinnerholm

19. Magnus Wolff Eikrem (ut 72)

8. Enoch Kofi Adu

6. Oscar Lewicki

13. Yoshimar Yotun

----------------

9. Markus Rosenberg

23. Jo Inge Berget (ut 85)

--------------

Avbytare: 22. Tobias Sana (72) , 5. Erdal Rakip (85).

Jury: Robert Laul, Michael Wagner