”Inte alls nöjd med situationen”

Molins petad igen – och han är inte ensam i kylan

1 av 2 | Foto: Foto: TT
Molins och tränare Hareide samtalar under träning förra veckan
FOTBOLL

MALMÖ. Guillermo Molins är inte med mot Salzburg hemma heller.

MFF-stjärnan får spela U21-match i stället.

– Jag är inte alls nöjd med situationen. Den påminner om Anderlecht-tiden, säger Molins i en lång intervju där han också ger sin bild av en eventuell utlåning, problem som uppstår med den breda truppen och relationen till Åge Hareide.

Det har snart gått två månader sedan Guillermo Molins gjorde comeback med ett inhopp mot Djurgården efter sin svåra knäskada.

Sedan dess har det blivit ytterligare tre inhopp i allsvenskan men hemma mot Salzburg på onsdag ratas 26-åringen än en gång och är inte ens med i 19-mannatruppen.

I stället får han nöja sig med att åka upp till Hisingen och spela en U21-match mot Häcken i morgon.

– Jag vill spela alla matcher jag kan spela. Helst hade jag spelat med mitt eget lag men där har tränaren en annan åsikt och det är han som tar ut laget. Jag kan inte göra mer än jag gör just nu.

Vad får du för förklaring?

– Att jag behöver matchtempo och det tycker jag själv också. Jag håller med honom (Åge Hareide) att jag behöver matchtempo.

Tycker du att du borde ha spelat i lördags mot Åtvidaberg?

– Jag förstår när det är en supertuff match som mot Salzburg... men Sundsvall hemma hade varit ett bra tillfälle liksom Åtvidaberg borta. Jag har egentligen inget att bevisa för någon. Jag är inte en 17-årig junior som behöver bevisa för allt och alla.

Blir det ett problem för dig att alla vet vilken nivå du är på när du är på topp? Att kravbilden blir för hög?

– Nej, jag har bevisat vad jag kan för alla och mig själv och det är bara om jag kommer dit igen som jag kommer att vara nöjd.

– Jag trodde att det kulle vara en mycket enklare och kortare process. Att jag skulle få spela mer och mer efter inhoppet mot Djurgården. Men sedan har inte resultaten gått vår väg och kanske blir det lite mer resultatinriktat än att tänka på framtiden förr min del. Klart det är frustrerande för mig. Jag fortsätter träna extra varje dag för att vara redo. Men inget ersätter match.

”Påminner om Anderlecht-tiden”

– Jag tycker att det blivit en förbättring för varje gång jag fått spela och hade jag fått spela mer hade jag legat längre fram nu.

Är du arg på Åge för att du inte fått spela mer?

– Nej, det är jag inte. Men jag hade gärna velat spela mer. Det hade varit underbart att få hoppa in mot Åtvidaberg vid ställningen 2–2.

– Jag är inte nöjd med situationen, absolut inte.

Står man utanför laget är det svårare att säga att man borde vara med när det går bra för laget, men nu finns inte ens resultaten där heller?

– Kanske är det just därför han vill ha någon som är i toppform. Det blir svårare för mig att komma in.

Hur länge funkar det här?

– Jag är inte alls nöjd med situationen. Den påminner om Anderlecht-tiden. Där trodde jag det skulle vara enklare att få hjälpen att komma tillbaka. Nu måste jag bevisa mig som om jag vore en 17-årig junior. Det är tråkigt för jag har spelat här i nio år. Men jag kan inte göra mer.

Är det aktuellt med en utlåning?

– Absolut inte.

Så blev det i Anderlecht?

– Det var annorlunda. Där fick jag inte dricka vatten med a-laget. Det får jag fortfarande här och byta om med laget, ler Molins.

En utlåning är alltså inte aktuell?

– Var skulle det vara?

Det finns säkert många lag i allsvenskan som skulle ha tagit emot dig med öppna armar?

– Absolut, men jag har väldigt svårt at se mig i en annan svensk klubb.

– Jag trodde det skulle vara mycket enklare att komma tillbaka nu än i Anderlecht då jag känner att jag bevisat under så många år här i Malmö vad jag kan.

En utlåning till en utländsk klubb då?

– Nej, jag har gått på en utlåning i mitt liv och det vill jag inte göra igen.

För att?

– Jag tror inte på det systemet.

På vilket vis?

– När jag kom tillbaka efter skadan hade det hänt rätt så mycket. Min status i klubben har sänkts på grund av en skada. Min status i laget har sänkts på grund av en skada. Lånas jag ut kommer allting rulla på här som vanligt och vem vet då vad min status är här när jag kommer tillbaka. Jag är 26 år gammal och inte 20.

– Jag behöver speltid och väntar på det helt enkelt.

Breda truppen ett problem

Känner du dig felbehandlad av klubben?

– Det vill jag inte kommentera.

För att?

– Det tar vi internt i så fall.

Sedan vill Molins ta upp ett rykte:

– Jag har hört att jag skulle vara rädd för att spela på konstgräs. Jag skulle gärna spela på is om jag fick tio minuter.

Hur är din och Åges relation?

– Som spelare och tränare.

Är den bra eller dålig?

– Det är en bra relation. Visst var vi närmare varandra före min skada. Då hade vi snack om allting. Men då var jag kapten, det är jag inte nu.

Ni har en väldigt bred trupp – skulle det bli ett problem i laget om ni missar europaspel?

– Klart det kommer att bli problem. Det finns bara plats för elva spelare. Till och med när man är på bänken är man besviken, då kan du tänka dig hur det känns att sitta på läktaren. Klart det blir problem för det finns många stora egon i laget.

Men konkurrensen fruktar han egentligen inte.

– Jag vet att när jag är på topp så är jag bäst i allsvenskan. Det är bara att ta sig tillbaka dit. Jag är inte nöjd med att vara tvåa.

Och innan vi skiljs åt vill Molins ta upp en sak till:

– Det här kan jag säga med all kaxighet: den som tror att jag är slut är så fel att det är sjukt. Tack för mig!

FAKTA

Fler allsvenska profiler ute i kylan

Adam Johansson, IFK Göteborg

Ex-landslagsspelaren var till­baka efter skada i början av juni. Har inte fått spela förrän i helgen när han fick elva minuter i 6–0-segern mot Örebro.

Fredrik Stenman, Djurgården

Gamle Dif-hjälten värvades hem efter nio år utomlands. Men det har bara blivit en match från start, två inhopp och totalt 13 matcher där han blivit kvar på bänken i ett Djurgården som gått som tåget.

Mattias Lindström, Helsingborg

HIF-ikonen har inte fått mycket förtroende sedan Henrik Larsson tog över som tränare. Efter att varit ordinarie i fem säsonger under flera olika tränare har 35-åringen fått nöja sig med tre matcher från start sedan april trots att HIF haft det tungt emellanåt.