Flinck: Dystra sviten måste brytas i kväll

FOTBOLL

malmö. Fyra månader.

Det har snart gått fyra månader sedan MFF besegrade ett lag som kan matcha dem på papperet.

I kväll måste man lyckas bryta den dystra sviten mot ett lag som är bättre.

Det är visserligen poängtappen och plumparna mot bottenlagen som kanske svider mest just nu och som gör att MFF halkat efter i den allsvenska guldstriden.

Men det är lätt att glömma att Malmö, med all respekt för de litauiska mästarna Zalgiris, inte har vunnit mot ett lag som på papperet kan mäta sig med de svenska mästarna eller i varje fall är med och slåss bland topp-sex i allsvenskan sedan den 12 april.

Ja, segern borta mot IFK Göteborg för snart fyra månader sedan är egentligen den enda gången i år som MFF lyckats besegra en (än en gång: på papperet) jämbördig eller till och med bättre motståndare. Jag räknar då bort träningsmatcherna förstås.

I kväll mot Salzburg måste man göra det igen om drömmen om Champions League ska fortsätta leva.

Visst är denna upplaga av Salzburg klart svagare än den Malmö slog ut i fjol. Men man är fortfarande ett bättre lag än MFF. Kom ihåg att det faktiskt var närmare att Salzburg gjorde 3–0 än att MFF reducerade förra onsdagen. Visser­ligen stod Hareides mannar upp bättre mot Salzburg i årets borta­match men MFF är också svagare i år än i fjol – som lag.

Spelare för spelare är man det kanske inte, men man har inte lyckats få ihop det här rekordsnabba bygget och det är inte alls märkligt. Som sagt: aldrig förr har så många försökt spelas ihop på så kort tid inför en så stor match.

Det har till och med forcerats så snabbt att spelarna inte förstår varandra.

Hareide beskriver det som ”ett stort problem” och berättar att Kari Arnason skrek som en galning till Yoshimar Yotun att denne skulle rensa bort bollen i slutminuterna i Salzburg. I stället spelade peruanen en kort passning till Felipe Carvalho och orsakade indirekt straffen som gav Salzburg 2–0.

– Han kanske trodde rensa betyder ”kort” på spanska. Vi håller nu på att komma fram till ord som alla förstår.

Sa Hareide. I måndags.

Det brinner onekligen i knutarna. Men nu petas som väntat Felipe Carvalho när Rasmus Bengtsson är i spelbart skick igen.

Arnason föredrar visserligen att besvara frågorna på engelska – även om han, troligen omedvetet, plötsligt började svara på isländska/danska/svenska i går på presskonferenspodiet – men just språkförbistring ska inte vara problemet mellan Arnason och Bengtsson i kväll.

Berget får chansen igen

Men det är ett obestridligt faktum att duon bara har en halvlek ihop – i en träningsmatch mot Slovan Liberec. Och Bengtsson har aldrig spelat ihop med Johan Wiland...

Men det där är problem som Åge Hareide har fått brottas med i flera lagdelar match ut och match in de senaste veckorna.

■ ■ ■

Hareide menade i går i ett lite udda utspel att vi, svenska journalister och tidningar, har ett ansvar för att skapa stämning på Swedbank Stadion genom att få våra läsare och därmed publiken att tro att MFF kan vända det här. Det är förstås inte vårt ansvar och jag tänker inte springa Hareides ärenden. 

Jag tror heller inte att man plötsligt får ihop lagbygget och detaljerna och kör över Salzburg av den anledningen.

Men om vi ändå ska försöka titta på vilka faktorer som ”talar för” MFF så finns det några och ni hittar dem på vänster sida. Och en sommar när en pytonorm är på rymmen i Pildammsparken, värmen gör oväntad comeback och MFF tappar sex poäng mot allsvenskans två jumbolag kan förstås allt hända.

■ ■ ■

Minns ni hur vi hyllade de båda norska nyförvärven Magnus Wolff Eikrem och Jo Inge Berget i våras?

Nu får Berget chansen igen. Med det draget visar Hareide att han hoppas och tror på att MFF ska ha det mesta av bollinnehavet, styra matchbilden och kunna stå högt upp i banan. Salzburg ska inte få chansen att komma in i sin höga, stenhårda återerövringspress. Annars hade han inte låtit Berget gå före mer kontringsstarka spelare i truppen.

Berget är också ett större hot på de fasta situationer som Hareide tror så mycket på.

■ ■ ■

MFF måste inte bara vinna en match mot tufft motstånd denna vecka. Man måste också besegra Blåvitt på nytt på söndag för att drömmen om SM-guld ska leva.