Hoppet: En ny Suarez

Ciftci bet i våras – nu ska MFF reta upp honom igen

1 av 12
FOTBOLL

GLASGOW. Celtics anfallare Nadir Ciftci bet en motståndare i låret och är avstängd i sex ligamatcher.

I kvällens Champions League-kval ska Malmö FF-spelarna provocera hetsporren till nya bett.

– Jag hoppas att han ­biter igen mot oss så han får rött kort och blir avstängd till returen, säger MFF:s Vladimir Rodic.

Johan Flinck på plats.

I kväll inleder Malmö FF playoff till Champions League borta mot Celtic. En av spelarna man måste se upp med är Nadir Ciftci – på mer än ett sätt.

Celtics turkiske anfallare är inte bara vass framför mål (25 mål de senaste två säsongerna och tvåa i Premierships skytteliga i fjol). Han bits också.

I förra säsongens sista ­ligaomgång bet Ciftci, då i Dundee United, motståndaren Jim McAlister i låret i lokalderbyt i Dundee.

Domaren såg det inte men i efterhand bestraffades Ciftci med åtta matchers avstängning i ligan (som i praktiken blir sex). Där­efter värvade Celtic honom och valde att inte överklaga domen.

’Hoppas han biter’

Ciftci får alltså inte spela de första sex ligamatcherna för sin nya klubb men Celtics tränare Ronny Deila har valt att starta med honom som ensam anfallare i samtliga kvalmatcher till Champions League. Åge Hareide tror att Deila väljer Leigh Griffiths på topp i kväll men skotsk media som Sportbladet talat med tror det blir Ciftci.

– Som Suarez, utbrister MFF:s Vladimir Rodic när han får höra vad Ciftci ­hittat på och syftar på den uruguayanske superstjärnans ­famösa bett i VM i somras.

– Jag hoppas att han biter igen mot oss så han får rött kort och blir avstängd till ­returen. Jag räknar med att de kommer att försöka provocera oss och sådana grejer, fortsätter mittfältaren.

Ni kan väl provocera ­honom?

– Ja, kanske. Jag har inte så mycket erfarenhet av ­internationella matcher. Det vet Celtic säkert och kommer därför provocera mig. Men jag är beredd på det. Jag är inte typen som fajtas utan är rätt lugn.

’Kommer att smälla’

Utan avstängde Markus Rosenberg tappar MFF sin store provokatör.

Men Jo Inge Berget, som spelade i Celtic så sent som förra hösten, är beredd att ta över den rollen.

– ”Mackan” har sprungit runt och blivit ovänner med flera mittbackar så man får väl ta över den stafett­pinnen. Jag känner några av Celtics spelare och jag vet att de kommer att smälla på och trycka till lite extra. De ger och tar, så är det i Skottland och England.

Provocera Ciftci?

– Kan han bitas är det ­säkert möjligt. Kan man få bort någon ur matchen så är det en del av fotbollen, ­säger norrmannen.

– Absolut, om det är så, säger högerbacken Anton Tinnerholm, som lär få en hel del med Ciftci att göra.

– Men gör han något ­liknande mot oss får han ­veta att han lever i nästa närkamp, lovar Tinnerholm.

FAKTA

DETTA HAR HÄNT

Luis Suarez bett

Den uruguayanske världsstjärnan bet Italiens mittback ­Giorgio Chiellini i axeln i den avgörande gruppmatchen i VM 2014. Domaren såg inget men i efterhand dömde Fifa Suarez till ett stenhårt straff: ett världsomspännande förbud för all fotboll i fyra månader, avstängning i nio landskamper och 850 000 kronor i böter. Efter överklagan ändrades den första delen av straffet till att bara gälla tävlingsmatcher.

Nadir Ciftcis bett

Den turkiske målspottaren bet Dundee FC:s Jim McAlister i låret när han själv spelade för Dundee United i derbyt i förra säsongens sista ligaomgång. Domaren såg inget men i efterhand dömde det skotska förbundet, med hjälp av bildbevis och ljudupptagningar från en mikrofon vid planen, Cifti till åtta matchers avstängning i ligan. I praktiken blir det sex ligamatcher. I juli värvades han till Celtic som valde att inte överklaga domen.