”De är inte världens herrefolk längre”

Hareides attack på britterna

FOTBOLL

MALMÖ. Åge Hareide fick ett utbrott mot skotsk media – igen.

Efteråt berättar han att det var planerat.

– Det kan vara nyttigt att påminna dem om att de inte är världens herrefolk längre, säger MFF-tränaren inför MFF-Celtic i morgon.

”Pig-gate” inför returen i Champions Leagues playoff mellan Malmö och Celtic fick ett nytt kapitel på måndagens mycket välbesökta presskonferens i Malmö.

Bakgrunden är att efter matchen i Glasgow sa Johan Wiland till Kvällsposten:

– De är grisar allihop.

Uttalandet översattes rakt av i skotsk media till att Celtic-spelarna var ”pigs” varpå Wiland mer eller mindre fick be om ursäkt.

Efter MFF:s förlust mot Häcken i lördags fick Åge Hareide ett mindre utbrott mot en skotsk journalist. Han ville helst inte svara på några frågor från The Suns journalister och anledningen var:

– Ni hittar på era egna rubriker, sa MFF-tränaren.

”Pig-gate” fick förre Celtic-anfallaren Chris Sutton att totalsåga MFF-spelarna och Hareide i sin kolumn i dag i Daily Record.

Läxade upp skottarna

När en annan skotsk journalist berörde ämnet i dag igen blev norrmannen upprörd igen och läxade upp skotsk media.

– Om du reser utomlands och ska skriva om utländska spelare måste du lära dig ordens betydelse. "Pig" betyder gris och det betyder att du spelar fult. Det var en tuff match men inte ful.

– Det är som "f**k" på engelska. Ni säger det hela tiden. Det är betydligt värre på svenska än på engelska. Ni måste respektera andra språk. Det gör mig upprörd, sa Hareide.

Efteråt berättar Hareide för Sportbladet att utbrottet av genomtänkt.

– Jag visste att det skulle komma. Jag lade ut betet i lördags, säger han.

– Då och då kan det vara nyttigt att påminna dem (britterna) om att de inte är världens herrefolk längre. Alla kan nästan prata perfekt engelska. Men de måste veta vad ord betyder åt andra hållet. Ord kan ha en helt annan betydelse och de blir upplysta om det men skriver det ändå – då är det spekulativt och genomtänkt.

Rosenberg njöt

Hareide, som försäkrar att ”ordkriget” inte påverkar honom ett dugg, brukar alltid komma med något utspel på presskonferenserna inför Champions League-matcherna.

Hur mycket räknar du ut innan och har en egen agenda?

– Ibland så har jag det. Men det beror på hur det ser ut i andra lägret och hur de tar emot saker. Jag har inte ett väldigt stort behov av att säga det ena eller andra om Celtic nu. Jag är mer upptagen av mitt eget lag och att vi ska framstå som starka och komma med ett bra självförtroende.

Lagkaptenen Markus Rosenberg satt bredvid Hareide på podiet och njöt.

– Han är laddad! Det händer alltid något. Det är roligt, säger Rosenberg till Sportbladet och förstår Hareides upprördhet:

– Klart man blir irriterad när det översätts fel. Så det var inga konstigheter, säger han.

FOTNOT: Malmö–Celtic spelas tisdag 20.45 och sänds direkt i TV 6.

FAKTA

Så startar MFF

Johan Wiland

-----------

Anton Tinnerholm

Kari Arnason

Rasmus Bengtsson

Yoshimar Yotun

------------

Vladimir Rodic

Enock Kofi Adu

Oscar Lewicki

Jo Inge Berget

-------------

Nikola Djurdjic

Markus Rosenberg