"Zlatan på rätt plats vid rätt tidpunkt"

Bosse Petersson om "talang-gate"

1 av 2 | Foto: Andreas Hillergren / TT
Rosenberg.
FOTBOLL

Malmö FF mot PSG. Markus Rosenberg mot Zlatan Ibrahimovic.

Och en Viasat-expert i Bo Petersson som säger att Rosenberg är en lika stor talang som Zlatan.

– De är likvärdiga talanger. Men Zlatan har varit på rätt plats vid rätt tidpunkt, säger Petersson till Sportbladet.

Foto: BILDBYRÅN
Bosse Petersson.

Det var efter Malmös avancemang mot Celtic i tisdags som Viasats fotbollsexpert Bo Petersson hyllade Markus Rosenberg och menade att MFF-kaptenen hade lika stor talang som Zlatan Ibrahimovic, 33.

– Rosenberg talangmässigt är på Zlatan-nivå, det tycker jag rent talangmässigt, sa Bosse Petersson i den direktsända Viasat-studion efter matchen. 

"Min uppfattning fortfarande"

Citatet tog fart i sociala medier och många menade att Viasat-experten var fel ute. Sportbladet ber Petersson att utveckla sina tankar:

– Det är min uppfattning fortfarande. Det finns ju inget facit och jag menar inte att de är talangfulla fortfarande, men som grundtalang är Markus Rosenberg en av våra största fotbollsspelare. Jag tycker att sättet hur man behandlar en boll, kombinerar med medspelare och fungerar på en fotbollsplan är på samma nivå, men att Rosenberg, som är en extremt stor talang, inte fått det där internationella genombrottet i klubblag eller landslag.

Vad beror det på?

– Man kan säkert hitta fler orsaker. Men en är att hamna på rätt plats vid rätt tidpunkt vid klubbvalen. Där har Zlatan och hans team varit otroligt noggranna, det tycker jag är det ena.

Saknade vinnarskallen

Petersson nämner även den mentala skillnaden tidigare i karriären som en skillnad.

– Nu känner inte jag Rosenberg personligen, men jag har följt hans karriär, sett hans intervjuer och sätt att vara på en fotbollsplan. Den attityden han visar upp i allsvenskan och Champions League nu saknade jag i Tyskland och England. Det skiljer en del i den mentala biten, vinnarskallen. Där tycker jag att Rosenberg visat upp en annan fasad tidigare. Det kan vara en mognadssak, nu upplever jag en tuffare och mer självsäker Rosenberg, säger Bosse Petersson.

"Någon som gjort samma bedömning"

Både Ibrahimovic och Rosenberg såldes från MFF till Ajax för stora summor. Ibrahimovic för drygt 83 miljoner kronor och Rosenberg för drygt hälften.

– Det är ju någon någonstans som gjort samma bedömning som jag, så är det ju. Sedan har Zlatan i grunden en fördel fysiskt där han är både tio kilo tyngre och tio centimeter längre. Men betydelsen i laget är likvärdiga, tycker Bosse Petersson.