Aftonbladet
Dagens namn: Evert, Eilert
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

"Jag är en ganska trevlig snubbe, men..."

MFF-stjärnan Markus Rosenberg om sina dubbla personligheter

MALMÖ. Kaxig provokatör på plan.

Mysig svärmorsdröm vid sidan av.

Markus Rosenberg – svensk fotbolls Dr Jekyll & Mr Hyde.

– Det värsta som finns är att man är vän med mittbacken, säger MFF:s storstjärna inför kvällens derby.

Derbydags i Skåne! #dagensförstasida

Ett foto publicerat av Sportbladet (@sportbladet)

Markus Rosenberg har skjutit sitt MFF till Champions League två år i rad och är 32 år gammal redan en legendar i Malmö.

Men hos de allsvenska motståndarlagen och deras supportrar är han inte lika populär: en kaxig, flinande, skitsnackande retsticka med vassa armbågar – och en skicklig fotbollsspelare förstås.

Samtidigt är det många som när de först ser honom på planen för att sedan höra honom prata efter matcherna blir förvånade över vilken väluppfostrad, vältalig och charmig svärmorsdröm han är vid sidan av.

Är du en ”Dr Jekyll & Mr Hyde”, Marcus?

– Jag är lugn vid sidan om. Sen på planen vill man vinna och då tar man till alla medel som går och alla medel som är tillåtna. Man är en dålig förlorare och när det är så mycket som står på spel kanske man går över gränsen ibland men det behövs både för en själv och för laget.

Men många häpnar verkligen av hur lugn och fin du är när de sedan möter dig vid sidan av eller hör dig prata efter matcherna?

– Jag är en ganska trevlig snubbe vid sidan av planen. Men när man väl är där inne är det vinnarmentaliteten som kommer fram och då blir man som man blir.

”Bättre med åren”

Du verkar lugna ner dig snabbt efter matcherna?

– Jag kan släppa det rätt snabbt. Jag tar inte med mig förlusterna hem. Det har blivit bättre med åren, framför allt sedan man fick barn. Då är det lättare att släppa det och få annat att tänka på. Och när vi spelat så extremt mycket matcher som vi har gjort de senaste åren gäller det att skifta fokus snabbt.

Hur är du när du till exempel spelar Fia med knuff?

– Där är jag ok. Jag är schysstare än på fotbollsplanen. Jag är inte så överdriven där, haha.

I Sportbladet i fredags jämförde din gamle lagledare i pojk­laget, Ola Gällstad, ditt kroppsspråk och din attityd på planen i dag med Zlatans, som spelade i samma pojklag i MFF för övrigt.

– Är man uppvuxen i Malmö med den konkurrensen som fanns så var man tvungen att ta för sig redan från början. Jag tror det ligger i den mentaliteten som finns här faktiskt.

Det känns som du blivit kaxigare på planen sen du kom tillbaka till MFF?

– Svensk media har bara sett mig i landslaget. I klubblagen har jag alltid varit sådan här. I landslaget fick man en helt annan roll och man kanske inte tog för sig på samma sätt när man fick ett inhopp på tio minuter, det var mest en massa spring då.

I kväll väntar en av årets hetaste matcher för alla MFF:are – derby mot HIF på Olympia.

Du lär ju får höra en del från publiken också. Hur mycket triggas du av det?

– Det är en del av spelet och ganska skoj faktiskt. Sedan kan det bli överdrivet. Men det är ett sätt att ladda upp lite extra själv.

Efter första matchen mot Celtic, då du var avstängd, sa Rasmus Bengtsson att du skulle gilla tugget på planen i returen – vad menade han med det?

– Haha, jag vet inte. Nej, men det är kul. Det värsta som finns är att man är vän med mittbacken så det är ganska skönt när man kan ladda ännu mer med lite snack.

”Har varit mycket snack”

– Den enda jag känner i HIF är Pär Hansson. Och han är för långt ifrån för att snacka med så det är okej, ler Rosenberg.

Är du en av allsvenskans största trashtalker?

– Det har varit mycket snack om det den senaste tiden men nej, det tycker jag inte. Man kanske spelar tufft och går in 100 procent alltid. Men jag skulle inte själv säga att jag spelar fult utan jag ger och tar. Jag har bara fått en varning i år mot nio i fjol.

Men många tycker nog att du skulle haft fler i år?

– Ja, men den här anmälan från en privatperson från Göteborg (för armbågen på Gefles Jesper Florén) blir ju bara patetisk. Alla som ser situationen ser att det är fair, det är bara ren otur att det sker som sker.

Du har aldrig brytt dig om att försöka bli populär hos motståndarlägret?

– Nej, det hade varit en dålig taktik.

Rosenberg har inga särskilda derbyminnen inför i kväll.

– Nej, konstigt nog. Alla de åren det varit jämnt mellan Malmö och HIF har jag varit borta.

– Men jag gjorde ett bra mål på Olympia med Halmstad (2004) när guldstriden fortfarande levde.

Fokuserar på allsvenskan

Efter Celtic-matcherna och lottningen till Champions League är det nu 100 procent fokus på allsvenskan för MFF.

– Vi har satt oss i en jäkla sits i allsvenskan. Men jag tror det är positivt att vi får ett derby och så mycket som står på spel efter en sådan här urladdning.

– Varje match är livsviktig. Och kollar man på schemat så är det positivt att vi har kvar alla som är framför oss i tabellen. Vi kan ta in på dem genom att slå dem, säger Rosenberg.

 

Matchen startar 17.30 och sänds i Cmore Sport

Markus Rosenberg Malmö FF Helsingborgs IF

Det här är Dr Jekyll & Mr Hyde

Uttrycket, som vill beskriva att en människa har två helt olika sidor, kommer från romanen ”Det sällsamma fallet med Dr. Jekyll och Mr. Hyde” som skrevs av  Robert Louis Stevenson år 1886.

Inspirationskällan till boken var skotske möbelsnickaren William Brodie som på dagarna var en respekterad yrkesman men som på nätterna ledde  en bankrånarliga.

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Brennings blogg

Patrik Brenning

SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet