Andersson: Jag är teoretiskt utesluten

Foto: BILDBYRÅN
Daniel Andersson.
FOTBOLL

MALMÖ. Åge Hareide har sagt att Daniel Andersson har all kapacitet att bli ett stort tränarnamn.

Men Daniel blir inte ersättare för Hareide i MFF.

 – Jag är teoretiskt utesluten.

Anledningen är att Daniel Andersson med 74 A-landskamper, proffsspel i Italien och 460 allsvenska matcher för MFF inte blev antagen som en av tolv till det sista steget i SvFF:s elittränarutbildning.

– Jag har inte sett listan på de antagna men har fått beskedet att de som kom in är mycket, mycket mer erfarna än jag. Jag var inte ens i närheten, säger Daniel.

Anledningen är att förbundet värdesätter träning av A-lag eller heltidstjänst som tränare för ungdomslag på högre nivå mer än spelarerfarenhet.

– Det var inget roligt besked. Det känns inte bra, men så är det, säger Daniel.

Som nu leder arbetet med att hitta en ersättare för Åge Hareide.

– Det finns många bra tränare där ute. Det finns fler än man tror. Det gäller egentligen bara för oss att ta ner listan till bästa möjliga alternativ för oss. Det viktigaste år att det blir rätt, men ju snabbare det går, desto bättre.

”Det ska vara jag då”

Kravbilden på den nye tränare vill han inte avslöja.

– Vi har en sportslig strategi i klubben och det är klart att man vill ha en tränare som är så nära den som möjligt.

Helst vill klubben ha en långsiktig lösning med en tränare som stannar i många år, typ Alex Ferguson eller Wenger, men verkligheten är krass för ett svenskt topplag.

– Ofta vill man ha en ung ambitiös tränare som kanske vill vidare. Vi är inte uppe i toppen som Manchester United och Arsenal, på slutnivån. Att få en som är ung ambitiös och som vill vara kvar här länge är kanske en svår kombination.

– Det ska vara jag då, som är nöjd att vara här för alltid, men nu gick ju inte det, säger Daniel Andersson.

ARTIKELN HANDLAR OM