Safari klar för MFF: Jag vill komma hem

Foto: TT
Safari är klar för Malmö FF.
FOTBOLL

Jakten har pågått sedan oktober, men nu är den över.

Malmö värvar Behrang Safari från schweiziska Basel – för en överkomlig summa. Ytterbacken får en sign on på drygt fem miljoner kronor.

– Jag har fått erbjudanden från andra europeiska klubbar men vill komma hem, säger 30-åringen i ett pressmeddelande.

Mellan 2004 och 2008 var Behrang Safari en av Malmös bästa spelare. Han såldes till Basel för fyra miljoner kronor, där han bortsett från en sejour i Anderlecht har stannat sedan dess.

Nu återvänder 30-åringen till Malmö igen. Redan i oktober förra året skrev Kvällsposten att en övergång var nära och nu skriver klubben i ett pressmeddelande att Safari har skrivit på ett kontrakt fram till 2020.

"Kommer höja laget"

– Vi har haft bra kontakt med Behrang sedan han lämnade. Det är en fantastisk spelare och kille. Han är professionell, har stor internationell erfarenhet och är väldigt duktig på sin position. Vi är glada att han väljer Malmö FF. Han kommer att höja lagets kvalitet, säger MFF:s sportchef Daniel Andersson i ett pressmeddelande.

Safaris kontrakt med Basel går ut först till sommaren, därför kommer han inte ansluta förrän första juli.

30-åringen kostar inte MFF något i transfersumma, men däremot lockas han, precis som många andra återvändare, hem med en så kallad sign on, en slags förskottsbetald klumpsumma i lön.

Enligt Sportbladets källor ligger den på drygt fem miljoner kronor. Det ska jämföras med de cirka åtta miljoner kronor som Markus Rosenberg fick i sign on när han återvände till Malmö FF.

Sign on-ersättningen är även skattemässigt fördelaktig för spelaren så länge den tas emot när spelaren fortfarande är bosatt utomlands och ännu inte har någon skattemässig koppling till Sverige.

Gott om erbjudanden

Han har under utlandsperioden växlat mellan att vara ytterback och yttermittfältare i Schweiz och säger sig ha haft gott om erbjudanden från andra klubbar. Att han valde MFF beror på att han vill komma hem till Sverige.

Och målsättningen?

– För mig är det självklart. Vi ska vinna. Det är så inställningen är i klubben och det är så det ska vara. Jag har vunnit ligatitlar sex år i rad så det är det enda som gäller för mig. Jag ska försöka hjälpa till så gott det går, säger han i pressmeddelandet.

ARTIKELN HANDLAR OM