Sana: ”Jag lider av kraftig klaustrofobi”

Tvingas gå 3 584 trappsteg/dag under lägret i Dubai

FOTBOLL

DUBAI. Ingen ligger i hårdare än Tobias Sana på MFF:s läger i Dubai.

Han har hisskräck, bor på 21:a våningen och går 3584 trappsteg varje dag.

– Jag får ta den smällen, ler mittfältaren.

Lagkamraterna kliver in i någon av de tre glashissarna på Malmö FF:s lyxhotell, trycker på knappen för våning 21 och njuter av den fantastiska utsikten över Dubai.

Samtidigt går Tobias Sana in i det mörka trapphuset och börjar sin vandring uppåt.

21 våningar, 448 trappsteg, upp och ner minst fyra gånger om dagen.

Det blir totalt 3584 trappsteg per dag eller drygt 35000 under hela lägret.

”Jag lider av kraftig klaustrofobi”

Det handlar inte om någon beordrad straffträning för mittfältaren. Nej, han vägrar att åka hiss efter att fastnat två gånger som barn.

– Jag lider av kraftig klaustrofobi och ju äldre jag har blivit desto sjukare och sjukare har den blivit, säger Sana när Sportbladet slår följe med honom upp en bit en dag.

– En gång när jag åkte med Tuomo Turunen, när vi spelade i IFK Göteborg, stannade han bilen, låste och skulle gå hämta en grej några hundra meter bort. Jag satt kvar men kunde inte öppna dörren inifrån. Jag fick panik och tänkte panga rutan.

Men han gnäller inte.

– Jag har gjort det här förr. När vi var i Real Madrid med Ajax bodde vi på 24:e våningen. 21 våningar är ganska lugnt. Tänk om det hade varit 50?

”Skakade i ben och armar”

Men kunde du inte bott lite lägre?

– Jag vill inte vara märkvärdig kontra de andra. Jag frågade om vi kunde bo lite lägre. Men vi är sex stycken i vår lägenhet och jag ville inte att så många skulle ändra för min skull. Det är demokrati så jag måste följa den. Jag får ta den smällen, ler 26-åringen.

– När jag spelade i Ajax provade jag att åka hiss men när jag kom ut skakade jag både i både benen och armarna. Jag försökte tre-fyra gånger men det gick inte över.

Är det ingen av lagkompisarna som slår följe med dig någon gång?

– ”Yoshi” (Yotun) hängde med upp till nionde våningen en gång. Då sa han ”du är galen” och gick ut och tog hissen.

Han ser det som ett litet extra träningspass.

– Jag brukar maxa tre-fyra minuter som nu när jag käkat. Ledarna kanske är lite oroliga. Men jag kan min kropp. Det är inga problem, säger Sana och travar vidare uppför.

FAKTA

Andra svenska idrottsstjärnor med fobier

Frukt

Johan Sjöstrand, handboll

– Jag stoppar inte i mig en frukt frivilligt. Det gäller bär och sånt också. Jag har ingen förklaring. Jag tycker inte det är gott. Det har alltid varit så.

Sjöstrand undviker också helst stora färjor.

– Jag tycker bara det är obehagligt. Småbåtar är ingen fara, då är det värre med stora båtar.

Flygresor

Erkan Zengin, fotboll

Landslagsstjärnan åkte inte med på Hammarbys träningsläger i USA 2008 för att han var flygrädd. Det är framför allt långflygningar som Zengin har stora problem med. Han har gått i terapi.

Hundar

Mauricio Albornoz, fotboll

– Man kan inte lita på hundar. Oftast säger folk: ”det är ingen fara, han är snäll” men nej, alla hundar bits förr eller senare, har mittfältaren berättat för Offside.