Rikare än alla andra klubbar tillsammans

Malmö är ekonomiskt överlägset i allsvenskan: ”Fantastiska siffror”

FOTBOLL

Malmö FF har blivit Nordens rikaste idrottsförening med hela 285 miljoner kronor i likvida medel.

Nu vårdas Champions League-förmögenheten ömt.

– Vi tar inga som helst risker med de pengarna. Tyvärr är inte räntan på saldot bättre än på ditt och mitt lönekonto, säger MFF:s vd Niclas Carlnén till Sportbladet.

Rikare än alla andra klubbar tillsammans.

Allsvenskans sista omgång avgjordes 31 oktober och IFK Norrköping stod som svenska mästare.

Nu, i slutet av februari och början av mars, är det dags för nästa viktiga summering – de allsvenska ­fotbollsklubbarnas rapportsäsong.

Vilka som är mästare i ekonomi råder det ingen tvekan om.

Malmö FF:s grafikstaplar får knappt plats när Sportbladet sammanställer de allsvenska klubbarna redovisade resultat och egna ­kapital.

Med en vinst på 235 miljoner kronor för räkenskapsåret 2015 och ett eget kapital på 450 miljoner kronor har Malmö FF blivit Nordens mest förmögna medlemsägda idrottsförening.

”Fantastiska siffror”

Norska Rosenborg har 126 miljoner kronor i eget kapital.

FC Köpenhamn, vars ekonomi är svåranalyserad då de ingår i börsnoterade koncernen Parken Sport & Entertainment, omsatte ­bara 312 miljoner kronor i senaste bokslutet jämfört med MFF:s 503 miljoner kronor.

– Det är fantastiska siffror vi visar upp, men vi är medvetna om att det är intäkter mer av engångskaraktär. Vi pratar mycket om det underliggande resultatet. När vi rensar siffrorna från Europainkomsterna och spelarförsäljningarna så är resultatet minus 8,8 miljoner kronor, säger vd:n Niclas Carlnén.

– Vår utmaning ligger i att hitta långsiktiga och stabila intäkter. Tack vare Champions League-inkomsterna kan vi köpa loss Swedbank Stadion så att vi äger hela arenan, amortera av och minska våra räntekostnader.

”Anställt fystränare”

– Vi investerar för att öka chanserna för sportsliga framgångar, vi tittar på hybridgräs till en av träningsplanerna, vi har anställt en fystränare och en koordinator till våra ungdomslag.

Hur kan Malmö FF utveckla sina affärer för att inte behöva använda för mycket av Champions League-pengarna under sämre år?

– Vi kan fortsätta att höja vårt publiksnitt, vi kan få in fler sponsorer genom våra olika nätverk. Vi etablerar fler av våra akademier i regionen. Det kan ge fler egna talanger och öka intresset kring föreningen i och utanför Malmö. Det genererar mer i souvenirförsäljningen, säger Carlnén.

Hur lockande är det att placera en del av era likvida medel på 285 miljoner kronor för att, förhoppningsvis för er del, få en värdeökning?

– Vi har beslutat att inte ta några som helst risker med de pengarna. Alltså finns det inte några andra alternativ än banken. De är placerade till så absolut låg risk det går.

Till en bra ränta...?

– Nej, det kan jag inte påstå (skratt). Men det är i alla fall inte en negativ ränta. Det är nog inte så mycket bättre än vad du och jag har på våra lönekonton.

Är det bra för svensk fotboll att MFF har så mycket mer kapital än övriga klubbar?

– Man måste se bortanför själva siffrorna. Hur fick vi ihop det här kapitalet? ­Genom att vi tog oss till Champions League två år i följd skapar det förutsättningar för att andra svenska lag lättare ska ta sig ut i Europaspelet och sin tur tjäna pengar.

– Alla verksamheter behöver ett draglok, men som de ekonomiska systemen är uppbyggda nu blir skillnaden större än tidigare. Men den kunde ha varit ännu större om vi inte hade ägt vår egen stadion. Då hade vi kunnat lägga ännu mer av pengarna i den sportsliga delen.

”Vi har råd”

– Sportsligt sett ger ekonomin oss en liten fördel. Vi har råd att under en kortare period ha en lite större trupp med många bra spelare innan vi troligen tappar ett par av dem i nästa transferfönster.

Känner ni ett ansvar att värva spelare från svenska klubbar i stället för från utländska?

– Vi har många diskussioner med svenska klubbar om spelare. Föreningarna vi pratat med vet vilka spelare det handlat om. Men ­generellt sett så kostar spelare som är i Sverige mer än vad motsvarande kompetens kostar från utlandet, säger Niclas Carlnén.

Fotnot: FC Köpenhamn är inte medlemsägd utan ingår i börsnoterade koncernen Parken Sports & Entertainment där bland annat arenan Parken, badanläggningarna Lalandia och gymkedjan Fitness.dk ingår. Parken S&E har en miljard kronor i eget kapital.

FAKTA

ALLSVENSKA KLUBBARNAS EKONOMISKA RESULTAT 2015

AIK

Eget kapital: 29,5 miljoner kronor

Resultat: –1,6 miljoner kronor

DJURGÅRDEN

Offentliggör års­redovisningen några dagar före årsmötet 10 mars.

ELFSBORG

Eget kapital: 34 miljoner kronor

Resultat: + 15 miljoner kronor

FALKENBERG

Offentliggör års­redovisningen på årsmötet 29 februari.

GEFLE

Eget kapital: 3 miljoner kronor

Resultat: +0,5 miljoner kronor

HAMMARBY

Eget kapital: 15 miljoner kronor

Resultat: +8 miljoner kronor

HELSINGBORG

Resultat: +8 miljoner kronor. Uppgavs i samband med medlemsmöte. Årsredovisningen offentliggörs 7 mars.

HÄCKEN

Eget kapital: 66 miljoner kronor

Resultat: +6,6 miljoner kronor

GÖTEBORG

Eget kapital: 15 miljoner kronor

Resultat: +2 miljoner kronor

JÖNKÖPINGS SÖDRA

Offentliggör års­redovisningen på årsmötet 16 mars.

KALMAR

Eget kapital: 33 miljoner kronor

Resultat: –15,5 miljoner kronor

MALMÖ

Eget kapital: 450 miljoner kronor

Resultat: +235 miljoner kronor

NORRKÖPING

Eget kapital: 46 miljoner kronor

Resultat: –7,9 miljoner kronor

SUNDSVALL

Offentliggör års­redovisningen på årsmötet 14 mars.

ÖREBRO

Eget kapital: 5,5 miljoner kronor

Resultat: +0,7 miljoner kronor

ÖSTERSUND

Eget kapital: 1,7 miljoner kronor

Resultat: +240 000 kronor

Sammanställning: Michael Wagner