Klart: Pehrsson ny tränare för MFF

”Jag har fått internationell erfarenhet”

FOTBOLL

MALMÖ. SM-guld är det enklaste kravet. Betydligt värre är gruppspel i Champions League.

Välkommen till ditt nya jobb, Magnus Pehrsson. Är du mannen som kan ta MFF till nästa nivå?


– Jag har skapat mig en erfarenhet. Nästa år blir mitt 14:e som tränare eller ledare. Jag har fått internationell erfarenhet. Jag tror att det har varit viktigt för att jag har fått det här jobbet.

Malmö FF har sökt efter en tränare som ska ge laget en stabil plattform som ska göra dem till vinnare såväl nationellt som internationellt.

Magnus Pehrsson har bara en framgång som tränare. När han förde upp Sirius till superettan. 2006.

– Jag har varit på tidpunkter i klubbar där förutsättningarna inte har funnits fullt ut samtidigt som jag själv varit för spretig och tagit för stort ansvar och inte blivit tillräckligt vass som tränare, säger Magnus.

Han har haft manageransvar i Åtvidaberg och Djurgården och styrde det mesta i Gais innan han försvann till danska mästarlaget Aalborg där det kraschade fullständigt efter att han tagit i över i samma läge som han nu gör i MFF.

– När jag tog över Aalborg, ja. Men i dag känns det som att det finns en väldig uthållighet (i MFF), en bra organisation, bra struktur, mycket pengar, en egen arena och det finns ingen finanskris som precis har slagit till.

”Ett totalt luftslott”

– I Aalborg var det en ekonomi som var ett totalt luftslott. Ett halvår efter att jag tillträtt hade åtta spelare försvunnit. Man hade ett helt imperium som inte var värt någonting. Det var ingen storklubb ett halvår efter att jag kommit dit.

Tiden som tränare för Djurgården slutade med att Magnus sa upp sig efter hot från så kallade supportrar.

– Klart att de första veckorna därefter var en tuff tid där det fanns många olika tankar men redan en månad efter var jag fast besluten om att jag ville vara en fotbollstränare.

Tog kontakt i oktober

Återkomsten kom som förbundskapten för Estland.

– Det gav mig väldigt mycket tid till att jobba med hur vill jag spela fotboll. Se mycket fotboll. Ta mycket intryck. Jag träffade många tränare och läste mycket om ledarskap. Jag landade väldigt bra både i mig själv och mitt sätt att se på fotboll. Mitt tränarskap har utvecklats väldigt mycket, säger Magnus Pehrsson.

Erfarenheten av internationell fotboll som förbundskapten under 30 landskamper var en av hörnstenarna för att MFF valde Pehrsson som ny tränare efter Kuhn.

MFF tog kontakt i mitten av oktober och har låtit en utomstående headhuntingfirma intervjua Pehrsson.

– Det viktiga för oss var att se om deras analys stämde överens med den uppfattning vi hade fått i de intervjuer vi hade gjort, säger MFF:s vd Niclas Carlnén.

FAKTA

Så är tränarläget i ditt lag

AFC Eskilstuna: Tränare Özcan Melkemichel har ett utgående kontrakt som ännu inte förnyats. 48-åringen kopplas nu ihop med en flytt till bland annat Djurgården och det är ännu oklart vem som tränar nykomlingen nästa säsong.

AIK: Rikard Norling kom till klubben i maj och har gett klubben ett mycket uppskattad lyft. Sitter säkert på ett kontrakt som går ut 2019.

BK Häcken: Peter Gerhardsson lämnade klubben efter åtta raka år. Mikael Stahre är klar som hans ersättare.

Djurgårdens IF: Mark Dempsey valde att inte skriva på ett nytt kontrakt. Klubben står nu ännu utan tränare, där Özcan Melkemichel varit det hetaste ryktet.

GIF Sundsvall: Klubben bröt med andretränaren Roger Franzén i höstas. Joel Cedergrens kontrakt med klubben går ut i år men klubben vill förlänga.

Halmstads BK: Janne Jönsson förde upp HBK till allsvenskan efter att ha vunnit kvalspelet mot Helsingborgs IF. Han lär sitta säkert.

Hammarby IF: Nanne Bergstrand hade ett år kvar på kontraktet men Hammarby bröt kontraktet med tränaren. Kim Bergstrand och Jakob Michelsen nämns som tänkbara ersättare.

IF Elfsborg: Magnus Haglund fick ingen succéartad återkomst 2016. Ändå tycks Elfsborgs tidigare SM-guldstränare ännu sitta säkert på sitt kontrakt till 2018.

IFK Göteborg: Tränare Jörgen Lennartssons kontrakt går ut efter nästa säsong och den tidigare u21-förbundskaptenen sitter säkert tills dess.

IFK Norrköping: Jens Gustafsson ersatte Janne Andersson och gjorde storsuccé till en början. Sitter säkert på sitt kontrakt som går ut 2018.

Jönköpings Södra: Succétränaren Jimmy Thelin förlängde i somras sitt kontrakt till 2018.

Kalmar FF: Tränare Peter Swärdhs kontrakt gick ut i år, men klubben valde att utnyttja optionen på att förlänga med ytterligare en säsong.

Malmö FF: Allan Kuhn fick sparken – trots att han bärgade ett SM-guld till favorittippade MFF.

IK Sirius: Kim Bergstrand har ett kontrakt över nästa år men har ändå ryktats till bland annat Hammarby och Djurgården. Ännu osäkert vem som leder klubben nästa säsong.

Örebro SK: Alexander Axén kontrakt går ut efter nästa säsong och ”Alec” lär med största sannolikhet vara ÖSK:s huvudtränare när säsongen startar.

Östersunds FK: Succétränaren Graham Potter är hett eftertraktad av både svenska och utländska klubbar men tycks vara fast besluten att fortsätta sin tränarkarriär i Jämtland

MFF-tränare på 2000-talet

Fakta: MFF-tränare

Tränare för Malmö FF under 2000-talet:

2017: Magnus Pehrsson.

2016: Allan Kuhn.

2014–2015: Åge Hareide.

2011–2013: Rikard Norling.

2008–2011: Roland Nilsson.

2006–2007: Sören Åkeby.

2002–2005: Tom Prahl.

2000–2001: Michael Andersson.