Dansken som rockar allsvenskan

Kim Olsen har lyft Örebro SK: Det har hänt en massa saker på kort tid

FOTBOLL

Först skallades han blodig och medvetslös. Sen öste han in fem mål mot den allsvenska toppen.

Här är dansken som rockar allsvenskan:

– Det har hänt en massa saker på kort tid men jag är inte "här kommer jag typen" säger Örebro SK:s superödmjuke 29-åring, Kim Olsen.

Foto: PETTER KOUBEK
Kim Olsen – Örebros danska succéförvärv.

Nu har vi pratat i 15 minuter men jag har knappt fått dig att säga att du själv ens har en liten del i dina fem mål...?

– Haha, det är klart att jag är glad över att det har gått bra för mig sedan jag kom hit. Jag är glad över mina mål och tacksam över att tränarna har gett mig förtroende att spela från start i sju matcher. Men jag är kollektivist sedan uppväxten och fungerar varken som spelare eller människa om jag har inte har människor runt mig som också fungerar. Det går bra för mig just nu tack vare att det går bra för laget. Jag vill profilera mig själv genom laget, säger Kim Olsen.

Höna eller ägget

Svaret får en osökt att tänka på det klassiska filosofiska dilemmat: Vad kom först? Hönan eller ägget? Faktum är att Örebro SK sedan EM-uppehållet bara har förlorat två av nio matcher. Laget har besegrat Elfsborg (2–0) och IFK Göteborg (4–2) och spelat oavgjort mot Kalmar FF. Så vad beror det på? Om inte på en suverän huvudspelare med en vinnarinstinkt som skulle få Conan Barbaren att blekna.

– Sixten (huvudtränaren, Boström) är bra. Vi har fått spelet att stämma allt mer och vi kommer till mycket fler målchanser än tidigare. Men jag tycker faktiskt att vi skulle haft fler poäng. Energin och stämningen i laget är också väldigt positiv, tycker jag. Jag mår bra i det här laget.

Som så ofta nuförtiden gick affären mellan det danska andradivisionslaget Silkeborg IF och Örebro SK mycket snabbt. Den 30 juni offentliggjorde ÖSK att man lånar den långe anfallaren året ut.

Positivt överraskad

– Allt gick väldigt snabbt. Från att första kontakten togs tills att jag var på plats i Örebro för att skriva under kontraktet tog det inte ens en vecka. Jag ska erkänna att jag knappt visste något om den allsvenska fotbollen eller om Örebro.

Nu har du varit här i snart två månader; är det något som har överraskat dig?

– Vi hade ju 10 000 åskådare förra matchen, det var överraskande. Jättekul att det finns ett sådant stort intresse. Men jag är överlag positivt överraskad av det mesta. Jag trivs i Örebro och har fått en riktigt bra kompis i Robin Staaf (nyförvärv från Ramlösa Södra FF som presenterades samtidigt som Olsen), vi är i en liknande situation och han har verkligen varit ett stort stöd för mig. Han kommer från Skåne och förstår lite mer danska än de andra. Men jag lär mig fler och fler svenska ord.

På den knappa tiden i Örebro har den vanligtvis så lugna familjefadern hunnit med en hel del. Han har gjort fem mål, skallat sig blodig och medvetslös med Trelleborgs Rasmus Bengtsson och blivit utvisad av Daniel Stålhammar på Fredriksskans.

– Jag håller med, det har hänt massor på kort tid. Men jag hade ju gärna sluppit utvisningen och hjärnskakningen. Sen är det klart att det är lite jobbigt att inte min fru och lilla dotter inte är här, de bor kvar i Danmark men kommer och hälsar på mig med jämna mellanrum.

Chans att komma vidare

Han hymlar inte med att det här är hans sista chans att komma vidare i karriären. Ett par bra säsonger i allsvenskan kan väcka intresse utomlands.

En annan anledning till att han numera återfinns i Sverige är ett brutet löfte, ett löfte han gav sig själv efter en miserabel sejour i Sheffield Wednesday 2004.

– Det var allt annat än en succé, det kan du gott skriva. Först fick tränaren som hämtade dit mig sparken och den nya gjorde tidigt klart att han inte tänkte satsa på mig. Sen blev jag skadad också. Efter det lovade jag mig själv att jag aldrig skulle spela någon annanstans än i Danmark. Men så här i efterhand är jag glad att jag tog chansen i Sverige.

Han är urtypen av rollspelare. Grym på huvudet, det sägs att han vinner höjddueller utan att ens behöva hoppa, och tung framåt som bollmottagare.

– Jag hade ett fint målsnitt i Silkeborg också men inte lika fint som här. Att jag känner att jag är i en klubb där jag har tillit har nog betytt mycket för mig. Folk i klubben har varit väldigt bra mot mig. Som spelare är jag inte den där teknikern som gör saker på egen hand. Men jag är stark och gillar att tidigt söka mig in i straffområdet. Att vara tuff är också en del av mitt spel.

Den stora frågan nu är givetvis om Örebro SK vill köpa loss Kim Olsen. Klubben har förköpsrätt på spelaren efter att lånetiden löper ut den sista december.

Hoppas på mål nummer sex

– För det första: för att klubben ens ska vilja köpa loss mig krävs det att jag koncentrerar mig på de matcher som vi har kvar och fortsätter att leverera. Men jag kan säga att jag trivs jättebra och skulle vilja att det löste sig permanent. Men jag har familj så det är en del personliga saker som måste lösa sig.

Djurgården står för motståndet på Stockholms Stadion på måndag, är det dags för mål nummer sex?

– Hoppas det. Jag tror mycket på mig själv. Det är också en viktig ingångsvinkel till saker för min del. Även om ödmjukheten är ännu viktigare. Målsättningen under hösten är att klättra så högt upp i tabellen som möjligt.

FAKTA

Örebro före Kim Olsen:

11 matcher, 4 mål, 7 poäng.

Örebro med Kim Olsen:

8 matcher, 16 mål, 15 poäng.

Kim Olsen om...

...sina namne Olsen Brothers: ”De vann Eurovision Song Contest för ganska länge sedan...de är väl inte så där fantastiskt bra”.

...hårdrock: ”Jag gillar det, men lyssnar på annan musik också. Metallica är bra”.

...att Sverige och Danmark är i samma VM-kvalgrupp: ”Hoppas att Danmark får revansch från sist, det var länge sedan vi fick känna stolhet i Danmark när det kommer till fotboll”.

Kim Olsen rankar favoritdanskarna i allsvenskan:

1) ”Sören Larsen i Djurgården är den första jag tänker på, han gjorde succé och såldes vidare”.

2) ”Självklart vet jag vem Lars Larsen är, han spelade i Örebro i många år och gjorde det jättebra”.

3) ”Jag gjorde ju mitt första mål i allsvenskan mot Hammarby, det var kul med tanke på att Mikkel Jensen och Christian Traoré spelar där”.