”Det finns områden som är rasistiska”

Allsvenske spelaren beskriver oprovocerade attacker på gatan

Foto: Bildbyrån
FOTBOLL

Under första säsongen i Östersund tog Michael Omoh klubben till allsvenskan.

I en intervju med nigerianska The Punch berättar 24-åringen nu om karriären och hans upplevelser av livet i Sverige.

– Det finns vissa områden som är rasistiska, säger Omoh till sajten.

Michael Omoh valde inför förra säsongen att ta steget från Dalkurd till Östersund FK. Det slutade med succé när mittfältaren var en bidragande faktor till lagets avancemang till allsvenskan.

”Områden som är rasistiska”

24-åringens framfart uppmärksammas nu också i hemlandet Nigeria som inte bara är nyfikna på Omohs karriär. Även livet i Sverige kommer upp i den långa intervjun med The Punch.

– Det har varit upp och ner om jag ska vara ärlig. Det är väldigt kallt och det finns områden som är rasistiska men du måste helt enkelt stå ut med det. Jag tror att det är vad livet har att erbjuda under det här skedet av min karriär och med tränarens stöd har jag ändå lyckats hålla mig fokuserad, säger Omoh som spelat i Sverige i totalt fem år.

”Har inte bråttom vidare”

Nigerianen beskriver också hur han själv tvingats uppleva rasismen.

– Först och främst vill jag tacka alla som uppmärksammat problemet och som jobbar för att få bort rasismen från fotbollen. Det är en väldigt viktig sak de gör men om jag ska vara ärlig tror jag aldrig rasismen kan stoppas helt. Jag har ett antal upplevelser av den här rasismen men jag försöker att inte tänka på det eftersom det påverkar ditt spel ju mer du gör det. Jag tänker bara på fotboll. Men vissa av dem är väldigt otäcka; du kan gå ute på gatan och så kommer det en grupp människor och attackerar dig oprovocerat med machetes, knivar och flaskor. Då måste du bara springa för livet. Men jag försöker hålla mig undan från dem och koncentrera mig på fotbollen. Det här är saker som händer.

Michael Omoh förklarar inte i intervjun om han själv attackerats. Trots upplevelserna ser 24-åringen samtidigt ändå en framtid i Sverige.

– Alla fotbollsspelare vill spela i de stora ligorna men jag har inte bråttom. Jag har haft ett antal erbjudanden, speciellt från Turkiet, men jag vill spela några säsonger till i Sverige. Mitt mål är att spela i allsvenskan och efter det får vi se vad som händer.