”En ekonomisk plan för guld – inom tre år”

Östersund om miljongapet

Foto: Bildbyrån
Östersunds sportchef Daniel Kindberg dansar med Michael Omoh i omklädningsrummet.
FOTBOLL

Malmö FF:s egna kapital är 264 gånger större än Östersunds.

Men den allsvenska nykomlingens ambitioner är ännu större.

– Vi kan vinna SM-guld inom tre år. Jag har en ekonomisk plan för hur det ska gå till, säger ordföranden Daniel Kindberg.

Det är 100 mil mellan Malmö och Östersund.

2016 är avståndet fotbollsekonomiskt det största allsvenskan upplevt mellan två föreningar.

Östersunds Fotbollsklubb redovisar en vinst på 240 000 kronor och ett eget kapital på 1,7 miljoner kronor.

Starkt självförtroende

– Det är inte alls avskräckande. Vi vet var vi är i hierarkin, men också att inget är omöjligt. IFK Norrköping borde inte kunna vinna SM-guld, Leicester ska inte kunna leda Premier League, säger Daniel Kindberg.

– Det är inte miljonerna på banken som avgör när domaren blåser i pipan och vi vinner hemma mot Malmö i sista omgången före EM-uppehållet. Plånböckerna lämnar vi kvar i omklädningsrummet när vi går ut på planen.

Hur ser er ekonomiska plan ut för allsvenskan 2016?

– Vi omsatte 34 miljoner kronor 2015, i år tror vi på 45–50 miljoner kronor. Omöjligt? Knappast. För fem år sedan omsatte vi tre miljoner kronor och hade en halv person anställd. Nu är det 50 personer som jobbar för ÖFK.

– Vi ligger redan 100 procent upp på sponsorsidan jämfört med för ett år sedan. Vi har snart sålt 2 000 årskort, mer än dubbelt upp.

”Vi kan chockhöja”

Kindberg menar, på fullaste allvar (entusiasmen är enorm) att hans Östersunds FK kan bli svenska mästare inom tre år:

– Jag tror vi kan chockhöja vår omsättning till 65 miljoner kronor ganska snabbt. Då får vi utrymme att förstärka sportsligt.

Hur då?

– Vi har fortfarande relativt låga kostnader. De kommer inte åka med upp lika fort och då får vi ett överskott att investera i spelare. Vi ska fortsätta hitta fynd som Modou Barrow och David Accam och gå vår egen väg i hur vi jobbar som lag och förening.

– Vi stjäl friskt idéer från andra klubbar som jobbar framgångsrikt – från Elfsborg, Norrköping, eller Modo, säger Kindberg.

– Det bor färre människor i Ö-vik än i Östersund, men Modo omsätter 140 miljoner kronor. Varför skulle vi inte kunna klara av något liknande? undrar Daniel Kindberg.