”Det kan vara ett syndikat”

Förbundet oroat över asiatiska agenter på svenska matcher

Foto: FOTO: ANDREAS JEMN
spanar in superettan Flera agenter bosatta i Sverige arbetar åt asiatiska spelbolag och åker till olika svenska matcher. Här bevakar en av dem matchen i Superettan mellan Mjällby och Sirius den 31 maj. Detta avslöjade Sportbladet den 16 juni.
FOTBOLL

Här är bilden som skakar Fotbollssverige.

Östasiatiska spelbolag hårdbevakar matcher i Superettan.

– Vi måste vara mycket vaksamma. Matcher i Europa har fixats från sådant håll, säger Tommy Theorin, generalsekreterare i Svensk Elitfotboll.

Tommy Theorin.

Under mer än ett års tid har flera agenter suttit på läktare i Superettan – utskickade av östasiatiska spelbolag. Agenterna är asiater som bor i Sverige och de värvas via internet.

Dagen innan match får de ett sms med direktiv. De arbetar individuellt och har ingen kontakt med de andra agenterna i Sverige. Deras uppgift är att kommentera matcherna.

100 euro per match

– Matchkommentarerna spelas upp i spelhålor i Shanghai. Där samlas människor och spelar på allt som händer i matcherna. Det finns ingen hemsida – allt sker över disk med kontanta pengar, säger en av agenterna som Sportbladet pratat med.

Agenternas kunskap om deras arbetsgivare är liten.

– Ja, ett spelbolag, säger en annan agent, som rapporterade från matchen mellan Mjällby–Sirius den 31 maj, försiktigt.

Han tror att spelbolaget är malaysiskt och verkar via Tyskland men blir nervös av Sportbladets följdfrågor och försvinner iväg.

En tredje av de asiatiska agenterna, kommenterade Landskrona–Falkenberg den 7 juni. Han säger att han inte vet mycket om sin arbetsgivare men erkänner att han får 100 euro per match.

Svenska fotbollförbundet tar uppgifterna på största allvar. Oron är att det rör sig om ett spelsyndikat som börjat agera i Sverige. I så fall finns det en risk att syndikatet kan försöka rigga matcher.

– Vi måste vara försiktiga, säger Tommy Theorin, generalsekreterare i Svensk Elitfotboll, om de asiatiska agenterna.

– Det kan röra sig om ett syndikat.

”Koppla in jurister”

I Finland och Belgien har matcher misstänkts vara riggade. Superettan, som inte bevakas i samma utsträckning som allsvenskan, kan vara nästa mål.

– Uefa (europeiska fotbollsförbundet) ser mycket allvarligt på det här. Vi kommer att koppla in våra jurister och om det rör sig om ett spelsyndikat så ska vi stoppa det, säger Theorin.

En match i Superettan är redan under granskning. Den 23 april i år tog Åtvidaberg emot Ljungskile i Superettan och strax innan spelstopp satsades stora summor från Asien på hemmalaget.

Åtvidaberg vann med 2–0 och matchen ska utredas av Svenska Fotbollförbundet.

ARTIKELN HANDLAR OM