GALANS VINNARE

Ingesson delar ut pris: ”Jag mår helt okej, känner mig jäkligt positiv”

FOTBOLL

I kväll är Klas Ingesson för första gången tillbaka i rampljuset efter den tuffa behandlingen mot cancern.

Han kommer till Malmö och fotbollsgalan för att dela ut pris till Årets mittfältare.

– Det blir ganska skönt att stå där lite, det var ganska länge sen, säger Ingesson till Sportbladet.

I våras berättade Klas Ingesson öppet om att han drabbats av cancer. Sedan dess har han fått massor av stöd från folk runt om i Sverige som oroat sig för den gamle landslagsspelaren. Under tiden som han kämpat mot sjukdomen har han hållit sig undan offentligheten men i kvällens gala är han tillbaka och möter den svenska fotbollspubliken.

– Det blir en stor grej, det är inte var dag man får gå in och presentera pris.

Är du nervös?

– Nej, det är bara att gå in och försöka leverera. Och efter en sån här grej som jag varit med om tar man livet på lite annorlunda sätt, man ser saker lite annorlunda.

Uppskattar stödet

Ja, hur mår du nu?

– Det är helt okej. Det är långt kvar tills jag är som jag var, det får man ta. Men det går sakta men säkert och jag har fått provsvar som ser bra ut.

Många läsare har hört av sig och undrat hur du mår...

– Ja, jag har hört det. Det är det som är så fantastiskt, stödet hjälpte mig fort upp på benen. Första två-tre veckorna var inte att leka med men när folk som inte känner mig bryr sig så pass, då måste jag ju tillbaka.

Hur hjälper det?

– Det blir som när man spelar boll när någon skriker. Då blir det, kom igen, nu kör vi. Jag vet inte allt om psykologi, men det känns som att får man bara igång huvudet följer resten med. Jag känner mig jävligt positiv.

”Det ska bli kul”

Det är ingen tillfällighet att det är just mittfältarpriset som Ingesson ska dela ut i kväll. Ingesson var i alla år en lojal mittfältare i vilket lag han än spelade. Men Ingesson fick aldrig utmärkelsen själv. Under hans karriär var det bara allsvenska spelare som kom i fråga.

När han är inne på individuella priser påpekar han att ingen kan vinna det helt på egen hand.

– Det är ett bevis på att man gjort ett bra jobb för laget. Som jag ser det kan man inte vinna nåt större pris. Och man kan inte göra det utan att ha haft hjälp av laget. Sen måste man ha gjort det bra själv.

Hur ska det bli att gå på galan då?

– Det ska bli kul. Det är lite showbiz och så, det är kul att gå på. Sen är det ett bra sätt att marknadsföra fotbollen, det ger ganska mycket. Det är många som tittar på en sån här gala utan att vara fotbollsfreak, säger Ingesson som betonar att det är på väg uppåt:

– Men jag känner att jag är på g igen. Livet har kört igång.

FAKTA

Klas Ingesson.

Ålder: 40 år. Längd/vikt: 190 cm/105 kg.

Klubbar i karriären: 1976–1986 Ödeshög, 1986–1990 IFK Göteborg 53 matcher/9 mål, 1990–1993 Mechelen 99/22, 1993–1994 PSV Eindhoven 12/1, 1994–1996 Sheffield W 17/2, 1996–1998 Bari 94/11, 1998–2000 Bologna 64/4, 2000–2001 Marseille 13/0, 2001 Lecce 19/1.

Landslaget: 1989–1998 Sverige 57 matcher/13 mål.