Hammarby totalsågas: ”Världsrekord i dumhet”

”Ingen poäng att värva 9-åringar”

1 av 2 | Foto: Foto: Bildbyrån
Vill värva nioåringar Sportbladet skrev i går om hur Hammarby försöker värva barn från andra klubbar.
FOTBOLL

I går berättade Sportbladet om hur Hammarby försöker värva nioåriga pojkar från andra Stockholmsklubbar.

Nu dömer Tomas Peterson, professor i idrottsvetenskap, ut strategin fullständigt.

– De slår världsrekord i dumhet, säger han.

Reaktionerna på gårdagens avslöjande om hur Hammarby försöker knyta till sig nioåriga pojkar från mindre klubbar i regionen har varit starka.

Många har hört av sig med liknande historier: fenomenet är varken nytt eller extremt, hävdar flera ledare för pojklag.

Precis som i exemplet från i går lockar de större klubbarna med utbildning och löften om att bli framgångsrika fotbollsspelare.

”Rena dumheter”

Men Tomas Peterson, professor i Idrottsvetenskap vid Malmö Högskola, menar att sådana satsningar är ”helt meningslösa” och ”bygger på ren dumhet”.

– Jag tror att de här ledarna ser sig som professionella men de har sannolikt ingen utbildning inom de här områdena. Det är rena dumheter att värva nioåringar, det finns ingen som helst poäng. Det enda som händer är att man riskerar att döda intresset hos vissa individer, säger han.

Tomas Peterson har studerat utvecklingen hos fotbollsspelande pojkar och flickor födda 1984 fram till år 2009, det vill säga till att de är 25 år gamla.

Just nu är han i slutfasen att presentera sina resultat i bokform.

– Om man tittar på de som har kommit allra längst så ser man att de allt som oftast fostrats i mindre klubbar. Om en förälder vill att barnen ska bli duktiga fotbollsspelare finns det inget sämre än att barnen specialiserar sig och spelar i storklubbar i tidig ålder.

Fördel för tidigt födda

– De bästa förutsättningarna för att bli riktigt framgångsrik är att befinna sig i en trygg hemmiljö där man får utvecklas efter sina egna förutsättningar – det har jag ett stort antal empiriska belägg för. Det är också viktigt att variera sig och ofta är det gynnsamt att ägna sig åt andra idrotter upp till 15–16 år någonstans.

Peterson menar att det vanligaste misstaget är att förväxla fysisk mognad med talang.

– De som är födda tidigt på året har en väldigt stor fördel medan de andra riskerar att tröttna och trilla bort. Visst är det viktigt att träna mycket men det som betyder mest är att vidmakthålla intressen hos så många så möjligt.

– Det som de här klubbarna sysslar med låter som motsatsen. De slår världsrekord i dumhet.

ARTIKELN HANDLAR OM