– Ni gör fel, Hammarby

Allsvenskan överens – nio år är för ungt: ”Rena rovdriften”

Massor av läsare har hört av sig till Sportbladet efter granskningen.
FOTBOLL

Inte en enda allsvensk förening anser att det är rätt att värva nioåringar.

Desto fler tycker däremot att det är helt förkastligt.

– Det är rena rovdriften på barn, säger Thomas Westerberg, ungdomsansvarig i Norrköping.

Telefonen går varm, fall eller fall trillar in i mejlkorgen.

Efter att Sportbladet i onsdags publicerade den första artikeln i granskningen om jakten på de allra yngsta talangerna i fotbollen har mängder av ledare och föräldrar hört av sig för att förklara hur storklubbarna försöker värva barn.

Att döma av berättelserna är det först och främst ett Stockholmsproblem.

”Inte samma här”

Den bilden förstärks när Sportbladet ringer runt till representanter för ungdomsverksamheterna i de allsvenska klubbarna.

– Konkurrensen gör att det trissas igång i Stockholm. Vi upplever inte det på samma sätt här, säger

Robert Lövenklev från Kalmar.

– Vi är ensam storklubb i vår stad, det är förstås en fördel, säger Mats Engqvist från Malmö FF.

”Helt vansinnigt”

Trots detta: att värva nioåringar är inte okej oavsett hur konkurrenssituationen ser ut – det är föreningarna överens om.

– Det är alldeles för tidigt. I den åldern måste det vara på lek. Det är ingen bra idé att plocka ett barn från sitt kompisgäng i sin hemmiljö, säger Ghayath Moro, ordförande i Syrianska.

IFK Norrköpings ungdomsansvarige Thomas Westerberg säger att han brinner för just de här frågorna och att han hoppas att Sportbladets granskning ska få ordentligt fart på debatten.

– När det handlar om nioåringar, som i det här fallet, är det rena rovdriften på barn. Det är helt vansinnigt, säger han.

Flera av föreningarna berättar också att de jobbar aktivt mot just värvningar av barn.

Däribland Göteborgsklubbarna, som trots att man är lokalkonkurrenter inte upplever samma problematik som finns i Stockholm. I Häcken får alla ungdomsspelare och ledare en manual där klubben förklarar sina värdegrunder och i IFK Göteborg är man enligt ordföranden Kent Olsson kanske till och med FÖR noggranna.

– Men det är viktiga frågor där man inte får göra fel. Vi har en policy som säger att en ledare aldrig får kontakta en spelare utan att prata med någon central person i klubben först.

ARTIKELN HANDLAR OM