"Spelarna är som alla andra i samhället"

Svenska spelarföreningens rådgivare Magnus Erlingmark tycker att det är jättebra

FOTBOLL

Anton Hysén, 20, har tagit klivit ut ur garderoben.

Nu hoppas Magnus Erlingmark att fler ska våga ta det steget.

– Det här är saker vi har jobbat med i ett års tid i vår kampanj mot rasism, säger han till Sportbladet.

I BK Utsikten spelar Anton Hysén, Glenn Hyséns son. Han har valt att öppet gå ut med att han är homosexuell. Något som inte är vanligt inom fotbollen.

Magnus Erlingmark jobbar som rådgivare inom SFS, den svenska spelarföreningen, och tycker att Anton Hysén gör helt rätt.

– Spontant känner jag att det är jättebra. Det här är saker vi har jobbat med i ett års tid i vår kampanj mot rasism. Vi jobbar mot rasism och homofobi samt de andra former av trakasserier som finns, säger han.

Att det är modigt och bra gjort av 20-åringen att "komma ut" är det inget tal om. Magnus Erlingmark hoppas att beskedet tas emot väl.

– Sverige är ett öppet samhälle och spelarna är som alla andra i samhället. Självklart tycker vi att man ska tycka, tänka och vara som man själv vill, säger han.

Kan vara en dörröppnare

Efter Anton Hyséns utspel kan det mycket väl bli fler spelare som följer i hans fotspår. Att leva med sin sexuella läggning gömd ska ingen behöva göra.

– Det är upp till spelarna, men självklart är det inte bra att leva med det gömt utan att man vill. Alla ska behandlas lika oavsett läggning och etnicitet, säger Magnus Erlingmark.

SFS kampanjarbete mot rasism och trakasserier ser ut att ha burit frukt, även om det är oklart hur Anton Hyséns öppenhet tas emot framöver.

– Man ska vara bekväm i situationen. Det här kan vara en dörröppnare för många. Om det nu finns fler som vill gå ut öppet så är det bara att göra det, säger Magnus Erlingmark.

ARTIKELN HANDLAR OM