Henke: ”Det var mycket pinsamt”

FOTBOLL

Henrik Larssons många comebacker i landslaget gick emot hans principfasthet.

Inför EM 2008 skämdes han, avslöjar Landskronatränaren i dagens Sommar i P1.

– Det var mycket pinsamt. Jag ville vara en tydlig person, säger Larsson.

Henke.

Redan efter fotbolls-VM 2002 sa Henrik Larsson att han var färdig med landslaget. Men redan nästa år gjorde han comeback i EM-kvalet. Efter Tysklands-VM 2006 tackade Larsson för sig i blågult ännu en gång – bara för att vara en del av Lars Lagerbäcks EM-trupp två år senare.

Ett till synes märkligt agerande för en uttalat principfast person som Larsson.

– Plötsligt var jag med i landslaget igen 2008. Det var mycket pinsamt. Jag vill vara en tydlig person som står vid mitt ord och mina beslut, inte hålla på och hatta. Men det blev så att jag kom tillbaka igen, säger Larsson i radioprogrammet.

”I Sverige är vi åldersrasister”

Än värre än att släppa på sin egen prestige tyckte den då 36-årige anfallaren det var att uppleva den åldersrasism han utsattes för under mästerskapet.

– Jag åkte med till EM på samma villkor som alla andra och visste inte om jag skulle få spela. Jag hade tröja nummer 17 vilket betyder att jag var långt utanför startelvan. Kanske är det inte bra för ett land att ha så gamla spelare då det visar brister på utveckling, men jag var stark på träningar och matcher, säger Larsson och fortsätter:

– I Sverige är vi åldersrasister. Visst måste man alltid sträva efter förnyelse, men inte för sakens skull. Det nya måste vara bättre än det gamla. I Sverige fick jag svara på frågor om hur det var att vara gammal och om jag stod i vägen för de unga. Utomlands tyckte de att min staying power var impressive och massive.

Fotnot: Henrik Larsson sommarprogram sänds klockar 13 i P1 i dag.

ARTIKELN HANDLAR OM