’Säkerheten på Gothia Cup är bättre i år’

FOTBOLL

GÖTEBORG. Storbråk och svarta rubriker.

Nu svarar Gothia Cups ledning på kritiken.

– Vårt nya säkerhetsarbete har förhindrat många incidenter i år, säger cupgeneralen Dennis Andersson.

Foto: Foto: BILDBYRÅN
Dennis Andersson menar att säkerheten är bättre på Gothia Cup än tidigare.

35 000 deltagare, 4520 matcher - Gothia Cup-veckan i Göteborg är en enda stor fotbollsfest, med vissa negativa inslag.

För 15-åringarna i Eskilstuna City blev torsdagskvällen en skräckupplevelse sedan deras motståndare från Venezuela attackerat sina motståndare. Laget är utslaget och i augusti kommer Gothia Cup att granska samtliga bråk under turneringsveckan. De hotas av bestraffning från Gothia Cup och Venezuelas fotbollsförbund. Vid grövre incidenter kan lag stängas av från framtida turneringar.

För Gothia Cup-organisationen är varje bråk en miss i säkerhetsarbetet.

– Turneringen är en mötesplats för människor från hela världen. Då blir det ett högre riskmoment. Vi sticker inte under stol med vilka problem det är att samla alla världens kulturer. Men de positiva värdena som turneringen för med sig överstiger de negativa, säger Dennis Andersson.

Jättebråk i fjol

Efter jättebråket i fjol, när irakiska supportrar jagade IFK Göteborgs 15-åringar, har ledningen skapat nya rutiner.

– Varje timme rapporteras det från varje spelplats över hela Göteborg. Då kan vi direkt se var det kan bli stökigt, vilket gör att vi kan börja föra en dialog med det laget inför nästa match. Oftast är det supportrar till något av lagen som hetsar upp sig, och det har vi tagit tag i och lyckats jäkligt bra med.

Men ändå blev det bråk igen?

– Vi har nolltolerans, så inga bråk är bra. Men det har minskat i år, lagen har verkligen varit lydiga och vi har varit mycket tydliga med information vilket också varit nyttigt. I fjol hade vi fyra incidenter som skickades vidare till de nationella fotbollsförbundet. I år är det noll.