Zlatanpengar ska delas mellan tre klubbar

Värd många miljoner
FOTBOLL

Genom åren har FBK Balkan tagit del av övergångssummor vid Zlatan Ibrahimovics olika klubbyten i karriären.

Men under fotbollförbundets utredning i frågan föreslår nu förbundet att FBK Balkan, BK Flagg och FC Rosengård ska dela på solidaritetsbidragen.

– Det är de tre klubbarna det gäller, säger Göran Blomgren, ansvarig på förbundet, till Sydsvenskan.

I och med flytten till PSG flaggade Zlatan för att pengar gått till fel klubb genom åren. I stället ska Zlatan ha indikerat att solidaritetspengarna i stället borde ha gått till BK Flagg.

Nu skriver Sydsvenskan att Svenska fotbollförbundet, trots en fortfarande pågående utredning, föreslår att pengarna ska delas upp, och ges till tre olika klubbar.

De tre klubbarna är FBK Balkan, BK Flagg och FC Rosengård (tidigare Malmö BI).

"Sparat mina papper"

En av tränarna för MBI, Christer Jönsson, hade i början av 1990-talet ansvar för spelarna födda 1981, däribland Zlatan Ibrahimovic. Och namnet Ibrahimovic finns enligt Sydsvenskan med i klubbens förteckning över spelare under vårsäsongen 1993. Annars är 1993 året det råder mystik om var Zlatan spelade.

– Jag har sparat mina papper, och tur är väl det. Vi ömmade mycket för Rosengårdsungdomarna. Många, som Zlatan, kom från fattiga och eländiga förhållanden, säger Christer Jönsson till Sydsvenskan.

Vidare kan BK Flagg dokumentera att Zlatan spelade fem matcher för klubben under året.

Göran Blomgren, ansvarig för licens- och övergångsgruppen på förbundet, ska reda ut många frågetecken.

"Har suttit i mitt baksäte"

Övergångarna till Milan och till Paris Saint-Germain är inte fördelade när det gäller solidaritetsersättning.

– Det är viktigt att vi får fram allt material som finns om det året. Sedan får vi försöka kartlägga var Zlatan spelade månad för månad och efter det göra någon form av fördelning mellan klubbarna, säger Göran Blomgren till Sydsvenskan.

Christer Jönsson hoppas enligt Sydsvenskan att miljonerna ska hamna i en en sorts stiftelse för att hjälpa ungdomar på Rosengård, i stället för att omsättas i någon klubbs A-lagsverksamhet.

– Tänk en Rosengårdskille som gör fyra mål i landslaget mot England. Det känns riktigt bra för en gammal ledare. Den lille "snoren" som har suttit i baksätet i min bil till och från match så många gånger. En kille med ego redan då, säger Jönsson till Sydsvenskan.

Anledningen till den stora problematiken i utbetalningen är den sena implemeteringen av Fifas solidaritetsbidrag, som skrevs in i regelverket så sent som 2002.