Sparkade svenskproffset – nu flirtar han med allsvenskan

Rasmus Lindgren berättar om kaoset i Österrike, Red Bull-festerna och framtiden

FOTBOLL

Klubben bytte filosofi och han var inte längre önskvärd.

Sportbladet har tagit ett snack med Rasmus Lindgren som berättar om den konstiga hösten, flirtar med allsvenska klubbar och avslöjar att han funderar på konkreta anbud.

– Svenska klubbar kanske ser den här artikeln och hör av sig, haha, säger Lindgren.

Foto: AP

Rasmus Lindgren, 28, hade en stark premiärsäsong i Österrike. Mittfältaren vann dubbeln med Red Bull Salzburg och det såg lovande ut inför den pågående säsongen.

Men då förändrades allt.

Red Bull Salzburg gjorde sig av med flera i klubbledningen och tränaren Ricardo Moniz fick sparken efter en dispyt med klubben. Det blev även stor omsättning när det gäller spelare.

Inte önskvärd i klubben

Totalt köptes det in elva nya spelare, fem under den sista transferdagen, och tretton var inte längre önskvärda. En av dem var Rasmus Lindgren.

– När alla byttes ut blev allting nytt, men från början kändes det bra och tränaren sa att han hade förtroende för mig och att jag var viktig för laget. Men sen när säsongen skulle dra igång sa tränaren till mig att det hade bestämts att jag inte ska få spela för att de skulle satsa på en ny filosofi, säger Lindgren till Sportbladet.

– Då det blev klart att jag inte skulle få spela och kände jag att jag inte kan stanna kvar. Och till slut kom jag och klubben överens om att det är bättre att bryta kontraktet och de fick köpa ut mig.

Varför bytte de ut klubbledningen?

– De valde en ny teknisk direktör som heter Ralf Rangnick, han har varit i Schalke och Hoffenheim. Och sedan var det egentligen bara tyskar som kommer in, det blev en tysk tränare i Roger Schmidt. De valde att köra på en ny filosofi med unga spelare.

– Det känns väldigt konstigt. Man har liksom varit ute i tio år och det här har man aldrig varit med om. Framförallt att det hände så sent. Hade det hänt i augusti eller om de hade sagt något då hade jag kunnat hitta en klubb då och spela hela hösten. Men nu blev det sent och då får jag vänta till januarifönstret.

De har fått mycket kritik för hög omsättning av spelare.

– Ja, det har de fått. Vad jag har hört är det inte första gången som de har gjort så heller. Det är inte roligt att det blir så, samtidigt var det bäst för mig att lämna.

Men du blev i alla fall rik när du blev utköpt...?

– Jag fick en hyfsad stor del av min lön. Men rik, haha, vad är rik? Det är inget jag vill snacka om, haha. Men det är klart man lever ett bra liv, det gör man.

Red Bull ett stående inslag

Har du någon rolig anekdot att berätta?

– En sak var speciell i Salzburg, men det är ingen anekdot. Det var Red Bull till allting. Det hade jag aldrig varit med om innan, de hade det till lunch och middag, det stod bara Red Bull på bordet. Det var väldigt många som drack, mer än vad man gör i andra lag.

Drack du också hela tiden?

– Nej, inte till middag, haha, absolut inte. Det blev en och annan någon gång då och då. Men jag ökade absolut min konsumtion, haha. Det blev så automatiskt.

Blev du trött på det eller beroende?

– Jag hade aldrig druckit det så innan. Det var en liten drog, även om jag inte alls drack lika mycket som andra gjorde. Men nu har jag slutat med det igen.

Du fick beskedet i september och sedan tränade du några veckor med deras B–lag innan du lämnade klubben. Vad har du gjort sedan dess?

– Jag kom hem i mitten av oktober, så det är lite mer än en månad. Jag har tränat med Landskrona för att inte ska tappa det fotbollsmässiga och så har jag kört kondition själv. Så det är perfekt att jag har kunnat träna med dom.

Har du tappat tempo...?

– Nej, det vet jag inte. Nu har jag fått träna, okej det är superettan, men det är absolut okej träningar. Sedan känner jag mig lika fit rent konditionsmässigt som jag hade gjort om jag hade haft en klubb och spelat.

Hur spelsugen är du?

– Det är klart att man är det. När jag kommer till en ny klubb sedan så är det bra att man är spelsugen, då brukar man spela bättre också.

Hur går tankarna nu. Du har spelat i Ajax och Groningen, vill du återvända till Holland?

– Det är absolut ett alternativ, men jag får helt enkelt se vilka klubbar som visar intresse och sedan får man välja utifrån det. Det är ingen brådska, även om man vill ha det klart. Jag kan ändå inte spela förrän i januari.

Som alla fotbollspelare brukar säga: ”jag håller alla dörrar öppna”...?

– Ja, haha, den här gången känner jag det. Förut har jag egentligen bara velat stanna utomlands. Nu känner jag även att skulle allsvenska klubbar höra av sig så lyssnar jag absolut.

Hur kommer det sig att du har ändrat dig?

– Jag har varit ute länge och jag har aldrig spelat i allsvenskan. Jag följer allsvenskan och jag tycker att det är bra intresse och fotbollen blir bättre. Men sedan så är jag lika sugen på att ta ett äventyr till. Det med svenska klubbar har jag känt det sista året.

Öppnar för allsvenskt spel

Har du märkt ett stort intresse från svenska klubbar sedan du lämnade Österrike?

– Nej, det har inte varit sådär konkret. Förra sommaren var det mer än nu, men det kanske kommer. Allsvenskan har ju precis slutat.

Kan du tänka dig spela var som helst i Sverige?

– Nej, jag vill ju vara med och kämpa om de översta platserna i såna fall. Sedan kan jag inte utesluta någonting, det är ju väldigt många lag som kan vara där också. Jag har blivit mästare två år i rad. Ajax först och sedan Salzburg, så att det är roligt att vinna titlar.

Vad det rätt lag som vann allsvenskan 2012?

– Ja, det tycker jag. Jag tycker att Elfsborg spelar en bra fotboll framförallt och det är roligt att ett sådant lag vinner.

Är det en fotboll som du skulle kunna tänka dig spela?

– Jo, men absolut. Jag tycker att Elfsborg är ett lag av de lagen som spelar bäst fotboll och det passar med hur jag vill spela också. Jag har varit i Holland länge och där spelar man fotboll liksom, så absolut.

Du öppnar lite för Elfsborg...?

– Haha. Nej, jag kan säga så om många lag, haha. Nej, det är väl allmänt känt att Elfsborg vill spela en bra fotboll, så det är väl inget nytt.

Tidigare har du kopplats ihop med bland annat Malmö FF, Helsingborg IF och IFK Göteborg. Någon kommentar?

– Det är absolut klubbar som håller en bra allsvensk klass. Jag är öppen för det också.

Kontaktats av svenska klubbar

Finns det något konkret från någon klubb i dag?

– Ja, det finns det.

Är det många klubbar?

– Det är ett par klubbar.

Är det något du kan uttala dig om?

– Nej, det är det inte, haha.

Har du satt någon deadline för beslut?

– Nej, det har jag inte eftersom det kan man inte göra, jag vet ju inte när klubbarna kommer att höra av sig. Jag kan ju skriva på när som helst.

Du har inte tackat ja till något av buden som du har fått nu. Har det att göra med att du inte har fått något som du är nöjd med?

– Jo, jag har fått intressanta förslag. Men jag vill vänta och kolla om det kommer mer. Som sagt, det är ingen brådska än. Svenska klubbar kanske ser den här artikeln och hör av sig, haha.

FAKTA

Namn: Rasmus Lindgren

Ålder: 28 (29 november 1984)

Landskamper: 2 i A–laget.

Tidigare klubbar: Landskrona, Ajax, Groningen, Red Bull Salzburg.