Kovänder i frågan om 51-procentsregeln

”Blir vägledande för styrelsen”

FOTBOLL

Föreningen Svensk Elitfotboll, Sef, har svängt helt i 51-procentsfrågan.

Under förmiddagen fattade Sef beslut om att uppmana Svenska Fotbollförbundet att driva linjen att 51-regeln ska behållas på RF-nivå.

Sef har under dagen inlett sitt så kallade ägarmöte för de 32 klubbarna inom allsvenskan och Superettan i Stockholm.

För två år sedan genomförde Sef en enkät med de 32 elitklubbarna och då ville 80 procent av dem flytta beslutsrätten om kravet på röstmajoritet (51 procent) i ett idrottsaktiebolag från Riksidrottsförbundet (RF) till respektive specialidrottsförbund.

Det blev också slutsatsen och förslaget, att ta bort 51-procentsspärren från RF, från den utredning som genomförts bland annat under ledning av förre SvFF-ordföranden Lars-Åke Lagrell.

Men under våren har flera årsmöten bland annat hos AIK, Djurgården, Hammarby och Malmö FF via medlemsbesut bestämt att driva linjen att 51-spärren ska finnas kvar på RF-nivå.

Fick direkt stöd

På Sef:s ägarmöte under förmiddagen i Stockholm tog svenska mästarna Elfsborg upp frågan och fick direkt stöd av IFK Göteborg, AIK, Djurgården, Hammarby och Malmö FF:s företrädare.

– Vi genomförde två omröstningar. Först om Sef skulle ha en uppfattning i frågan som organisation. Svaret blev ja. Sedan röstade vi om Sef därmed skulle uppmana Svenska fotbollförbundet och Riksidrottsmötet i maj att behålla 51-procentsspärren – och en majoritet sa även ja där, säger Elfsborgs ordförande Bosse Johansson till Sportbladet.

Beslutet är en mäktig omsvängning i frågan eftersom Sef tidigare varit den tyngsta företrädaren för en ändring av 51-regeln.

Vad kommer det här innebära?

– Jag hoppas att det här blir väldigt vägledande för Svenska fotbollförbundets styrelse och för RF-ledningen. Argumentationen tidigare har ju varit att det här är en förändring som elitklubbarna vill ha. Så är det inte längre – och nu har vi ett formellt beslut på det, säger Johansson.