Sundhages nya attack: ”Det här är inte bra...”

Förbundskaptenen kritiserar damallsvenskan

Foto: BILDBYRÅN
FOTBOLL

Pia Sundhage var inte nöjd efter Ldb Malmös klara Champions League-förlust mot Lotta Schelins Lyon i går.

Resultatet, 0–3, lade hon ingen större vikt vid – snarare det faktum att bara tre spelare i Malmös startelva kommer från Sverige.

– Inget ont om Lotta Schelin, men jag har alltså henne och tre svenska försvarare att titta på när ett svenskt lag spelar i Champions League...

Ldb Malmö hade inte mycket att hämta i dubbelmötet med de regerande Champions League-mästarna Lyon.

Efter 0–5 i Frankrike blev det en ny klar förlust, 0–3, hemma på Malmö IP i går, bland annat efter mål av den svenska landslagsstjärnan Lotta Schelin.

Förbundskaptenen Pia Sundhage satt på läktaren och gladdes inte åt resultatet – men framför allt inte åt det faktum att bara tre spelare i Malmös startelva kommer från Sverige.

– Jag kritiserar inte Malmös satsning specifikt. Men nu hörde jag att något annat allsvenskt lag har tagit in sin femte utländska spelare och så ser det ut överallt. Det är farligt för utvecklingen på lite sikt, säger hon till Sydsvenskan.

– Inget ont om Lotta Schelin, men jag har alltså henne och tre svenska försvarare att titta på när ett svenskt lag spelar i Champions League...

”Det här ska jag inte säga...”

Sundhage utvecklar:

– För fem–sex år sedan var det annorlunda i allsvenskan. Inte la svenska lag större delen av budgeten på utländska spelare då. När Umeå gjorde resultat och vann Champions League var det kanske med tre–fyra utländska spelare, säger hon till Sydsvenskan.

– Det här ska jag egentligen inte säga nu. Vi har ett EM framför oss. Men jag skickar passningen till EFD (Elitföreningen Damfotboll) att någonting måste göras. Det här är inte bra.

Även Göteborg är ute ur Champions League efter att ha slagits ut av ett annat franskt lag, Juvisy Essonne, i torsdags. Och när TT pratade med Sundhage efter Malmös sorti på fredagen slog hon fast:

– I dag kan vi inte säga, tror jag, att allsvenskan är världens bästa liga. Inte med det jag ser i dag, inte med det jag såg i går, inte med det jag sett nere i Potsdam eller nere i franska ligan.